Završeno uređenje spomen-obilježja u Žepi

0

Završeno je uređenje spomen-obilježja kod Žepe na Han Pijesku gdje su prije 31 godinu pripadnici muslimanskih snaga mučki ubili 45 boraca Vojske Republike Srpske od kojih je najviše bilo sa Pala.

Spomen-obilježje uređeno je prema idejnom rješenju arhitekte iz opštine Han Pijesak Ane Borkovac.

Uređenje, koje je podrazumijevalo natkrivanje spomenika, počelo je ovog proljeća, a u finansiranju je učestvovala Vlada Republike Srpske sa 10.000 KM, te opštine Pale, Han Pijesak i Istočni Stari Grad, a po dogovoru sa članovima porodica poginulih boraca.

Iz Boračke organizacije navode da su danas na terenu zatekli pripadnike Vatrogasne čete iz Han Pijeska koji svake godine urede spomenike prije održavanja pomena, te da i njima kao i zaposlenima u Šumskom gazdinstvu „Visočnik“ duguju zahvalnost za to.

Iz Boračke organizacije zahvalili su za podršku uređenju spomenika Vladi Republike Srpske i premijeru Radovanu Viškoviću, opštini Han Pijesak i načelniku Slobodanu Đuriću koji ih je prihvatio kao saradnike u realizaciji, te opštinama Pale i Istočni Stari Grad sa načelnicima Boškom Jugovićem i Bojom Gašanovićem.

Pomen borcima poginuliim u Žepi biće služen u nedjelju, 4. juna, u 11.00 časova.
Polazak autobusa sa Pala je u 8.00 časova.

Kolona Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS 4. juna 1992. godine kretala se prema brdu Zlovrh, bila je u humanitarnoj misiji i imala zadatak da dostavi hranu i vodu za 13 vojnika koji su na toj koti obezbjeđivali radio-relejni objekat.

Sa muslimanskim snagama bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu, međutim, muslimanske snage su taj dogovor prekršile i mučki s leđa, iz zasjede, ubile 45 pripadnika VRS.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare