Takmičenjem đaka iz osnovnih škola “Pale”, “Srbija” i “Mokro” završena je 14. Smotra recitatora na Palama koja je okupila više od 100 učesnika uzrasta od četiri do 24 godine.

Tokom dvodnevne smotre u kategoriji osnovaca od prvog do trećeg razreda učenik Osnovne škole /OŠ/ “Pale” Nikola Zlikovac osvojio je prvo mjesto, drugo mjesto pripalo je Ivi Kovačević i treće Anici Gačanin iz ove škole.

Prvo mjesto u drugoj kategoriji, od četvrtog do petog razreda, pripalo je Leni Vladičić iz OŠ “Pale”, drugo mjesto Kristini Koroman iz OŠ “Srbija” i Marija Todorović iz ove škole.

U trećoj kategoriji, od šestog do sedmog razreda, prvo mjesto osvojila je Jovana Gligorić iz OŠ “Srbija”, drugo Marija Lopatić iz OŠ “Pale”, a treće Milica Stanišić iz OŠ “Srbija”.

Prvo mjesto u kategoriji od osmog do devetog razreda pripalo je Teodori Mićić, drugo Milici Đukić i treće Aleksi Šibaliji svi iz OŠ “Srbija”.

Član žirija Anđela Plakalović rekla je da su se prve večeri Smotre takmičili srednjoškolci, a nastupali su i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Prvo mjesto pripalo je srednjoškolcima Nikoli Lopatiću, drugo Mariji Blagojević, a treće mjesto osvojila je Jelena Kovač”, navela je Plakalovićeva.

Ona je istakla da je žiri, kako bi donio konačnu odluku, razmatrao mnoge detalje, kao što su stav na sceni, mimika, govor, jasnoća u izgovoru.

U Kulturnom centru Pale sinoć su nastupali i djece iz vrtića “Bubamara”, Udruženja “Sunce” i Edkativnog centra “Big ben”.

Organizator 14. Smotre recitatora je Srednjoškolski centar “Pale”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

По обичају намјештање резултата посебно у категорији шести – седми разред.
Поред тога, нигдје гдје је нормално такмичење не можете вредновати у истој групи дјецу која су аутори својих рецитација и исте изводе на сцени са дјецом која изводе рецитације пјесника. Код прве групе дјеце ради се о двоструком напору па рецимо и таленту. Дакле, синоћ смо имали случај да се предност дала дјеци са рецитацијама познатих пјесника а не дјеци са својим рецитацијама који су истовремено успјешно изнијели на леђима и само рецитовање. У тој групи је било дјеце аутора врло лијепих родољубивих пјесама које би могле да се представе и на много већим такмичењима на којима би се вјероватно препознала љубав дјеце према Републици. То жири очигледно није знао цијенити јер сједе локални стручњаци. Убудуће уозбиљите манифестацију тако што ћете у жири од три члана позвати наше – српске угледне пјеснике. Оставите се више аматеризма и локализма!!!!!!
П.С. Организатор треба водити рачуна да убудуће дјеца не чекају наступ од 17.30 часова до 21.00 час. Па ту би и славни глумци на сцену изашли исцрпљени а не дјеца узраста до 15 година.

Pa zar i u ovome da su ”stele” i namjestanja??????????

Tako to počne. Vukovaca ima kao nikad. U srednjoj školi budu odlični, a da ne pročitaju niti jednu knjigu jer sažetak svega pročitaju na internetu. Inače čitanje knjiga je out. Fakultet završe i zaposle se kao stručnjaci, a ne znaju padeže ni pravopis. Onda podređene nastoje ubijediti da su nepismeni i na pogrešnom mjestu, a oni koji rade u školama ubijaju volju za učenjem svakom djetetu koje pokaže interesovanje i postupa savijesno.

Разумијем да сте повријеђени што Ваш фаворит (или Ваше дијете) није добило жељену награду, али ово је СМОТРА РЕЦИТАТОРА, па би Вам из самог назива манифестације требало бити јасно да ово није такмичење за најбољу пјесму или литерарни рад. Веома је похвално што наши ученици САМОСТАЛНО пишу пјесме, лијепе, родољубиве… И треба да се такмиче на великим такмичењима, али у категорији за НАЈБОЉИ ЛИТЕРАРНИ РАД.
Смотра рецитатора ставља акценат на нешто друго, а не на њихов таленат за писање пјесама.

“babe i žabe” Možda je uistinu najkorisnije naučiti vec u osnovnoj školi da se trud i ferplej ne isplati.

Poštovani/poštovana,slažem se sa Vama da je ovo smotra recitatora,ali ne i takmičenje za literarni rad.Ali,ako je već nastavnik/nastavnica te djece izrazio/izrazila želju da njegovi/njeni učenici napišu svoje pjesmice,to treba da se poštuje.Slažem se sa gospodinom/gospođom da ih trebamo odvojiti u posebnu kategoriju.Naravno da smotra recitatora stavlja akcenat na recitovanje i ponašanje na bini,ali treba i da se nagradi trud djece koja su dobili dar sa stvaralaštvo.Treba im se bar ukazati neka prilika.Topli pozdrav za Vas i hvala što ste se izjasnili.

Članu žirija, ovdje se ne radi o žalu što neko nije dobio nagradu nego o pozitivnoj kritici Vašeg rada. Ako nije takmičenje kako Vi kažete, čemu onda prva tri mjesta?
Mislim da ste Vi povrijeđeni kao neko ko je prozvan kako se i sami nazvaste. Pored toga djeca nisu pisala literarne radove nego pjesme a ovo jeste smotra recitatora sa takmičarskim akcentom.
Koliko god kritika pogađala ona ima za cilj da oni kojima se upućuje razmisle o svom radu!!!!!!

Molim vas da ne miješate “žabe i babe”!
Ovim samostalnim stvaralaštvom, koje bi trebalo da bude zastupljeno i kod gimnazijalaca, su se predstavili učenici/recitatori sedmog razreda osnovne škole.
Nisu oni, da razjasnimo stvar, poslali radove žiriju da ih čitaju, to je svrha literarnih radova, već iste recitovali, i to odlično, što je i cilj Smotre recitatora.
Ne treba to odvajati, samo je ružno, a ja bih rekao i žalosno, da o ovakvim stvarima, gdje su djeca mnogo truda uložila, ocjenjuje žiri u ovakvom sastavu.
Da li su oni ikad, i da li bi znali, napisati nešto slično?
Svojim recitovanjem su izazvali suze na licima mnogih.
Šta tu nije jasno…
P.S. “Suvoparnu” Smotru recitatora je trebalo malo osvježiti, to je učinjeno.
Nadamo se da će nastavnik/nastavnica, nastaviti ovakav rad, jer je to za svaku pohvalu!

Roditelji, malo se Vi urazumite, znam ja da svako svoje dijete voli najviše, ali niste upravu. Djevojčica se jeste potrudila, napisala pjesmu i svaka čast za taj trud, ali ovo je smotra RECITATORA, što znači ocjenjuje se recitovanje. Pjesma joj jeste bila super, ali recitovanje nije bilo ni blizu tako dobro, čak šta više bilo je jako loše izrecitovano. Dragi roditelji, postoje takmičenja u pisanju pjesama, pa lijepo djevojčicu prijavite na to takmičenje, a nemojte pokušavati da isforsirate nešto, sad ako zna napisati pjesmu treba njoj dati nagradu bez obzira što nije takmičenje u pisanju pjesama…Učite djecu lijepim stvarima, a ne da čitaju kako Vi prozivate njihove drugare da imaju neku “štelu” i vrijeđate članove žirije.
Ne znam koja ste Vi vrsta “stručnjaka”, ali znam da svoje komplekse i ne poznavanje osnovnih književnih termina, ne treba da liječite preko djece.

Ja sam samo kasirka u trgovini. Nisam strucnjak ni za sta, ali sam procitala Anu Karenjinu, Bracu Karamazove. obaveznu i neobaveznu literaturu. Nisam potpuno nepismena. Za moj posao je bitno da kusur vratim i poznatom i nepoznatom i mladom i starom. Moguce je da sam pristrasna kad se radi o mojoj djeci. Ali ja nisam clan zirija. Znam da se ne takmice u istoj kategoriji ni praplegicari sa fizicki zdravim sportistima. Znam da je sala bila puna i ako vec nema nagrade publike, komentari kojima se prisustvo i misljenje publike smatra pogresnim su uvreda za sve koji su bili tamo. Znaci li to da smo bili dobri samo da rodimo svoju djecu i da prisustvom uvelicamo skup?

A vi će te reći da smo mi koji smo tu sjedili i gledali ne razumimo bilo je tu mnogo stručni od vas, vi ste svoju stručnos pokazali.A druga djeca su bila jako dobra djecu niko nije prozivao to ste vi rekli,sva su djeca bila na nivo svog zadatka.Skidam kapu do poda svim učesnicima.

Овдје се не прича о љубави према дјеци, и не прича се само о дјевојчици Ђурђини, било је још дјеце која су исто тако заслужила да се награде.
Међутим Ви не схватате суштину приче. Ако је СМОТРА РЕЦИТАТОРА онда нека то и буде на начин да сва дјеца изрецитују пјесмицу своју или неког пјесника и то је то. Нека им то буде прилика да вјежбају јавни наступ, контолу треме и да покажу љубав према српском језику.
Жалосно је да они којима је упућена критика са позитивном намјером прелазе у напад то сaмо говори о сујети прозваних људи. Такви не заслужују да чине било какав жири или шта већ.

Nije baš lijepo prozivati osobe koje čak ni ne znate preko sajtova kao što je ovaj.Djevojčica je kroz pjesmu ispričala svoj život i ona je trebala da dobije još veći aplauz.Sa Marsa se moglo vidjeti da je žiri sve namjestio.Budući da je prošlo skoro sedam dana,a da niko od žirija nije našao dobar razlog za ne nagrađivanje djevojčice Đurđine,pokazali su se kao neprofesionalni ljudi.Vi ste kroz ovaj komentar uvrijedili roditelje sve djece koja nisu dobila željenu nagradu.Djevojčica Đurđina je već par godina za rednom prvo mjesto i sada Vi kažete da njeno recitovanje nije ni približno recitovanju djevojčice koja je osvojila prvo mjesto?Molim Vas,ja ne znam koji ste vi ‘stručnjak’ ali znam da ni Vi ne možete prosipati svoje komplekse preko sajtova i preko dječijih takmičenja.Ne želim da Vas omalovažavam ili ponižavam,već Vam ukazujem na greške.Nadam se da ste razumijeli šta želim da Vam poručim.Hvala lijepo.

Neutralni! O vaspitanju mog djeteta nemate pravo da govorite.Napali nikog nismo, nikome ružnu riječ nismo rekli prema tome mislim da je fer i korektno da mi djete poštedite nekih ružni komentara.

Nije uredu što vrijedjate necije recitovanje, djevojcica je super izrecitovala i rasplakala čitavu publiku, ona je mnogo lijepo izrecitovala, tu je bilo mnogo djece i mnogo super recitatora koji su recitovali!

Vi sigurno ne možete ni izrecitovati pjesmu kao što je djevojčica Đurđina ili neki drugi takmičar.Prije svega,oni su pisali svoje pjesme i bili ponosni na njih.Nastavnik je uložio veliki trud da bi pripremio svoje učenike za ovaj veliki korak.Hajde Vi napišite neko stvaralaštvo i Vi izađite da to odrecitujete.Prije nego što ste nazvali osobu iznad nepismenim i neznalicom,niste nam rekli da li Vi to znate.Ne razumijem Vas i Vaš komentar,niti potrebu ljudi da izazivaju druge i da ih ponižavaju.Sramotno,tako sramotno.Toliko od mene!!

Svaka čast na komrntarima,žiri jeste bio nepravedan, djete koje je dobilo najveći aplauz publike, nije dobilo ni treće mjesto, ni mali vjetar u ledja za napisanu svoju pjesmu velika SRAMOTA!!!

Svaka čast Djurdjina Gajović bravo!!!!!!

Pretpostavljam da komentator PROZVANI ima naučno objašnjenje da je djevočica koja je za recitaciju nagrađena najjačim aplauzom dijete najvećeg broja prisutnih u sali Kulturnog centra. SRAMOTA!

Cemu toliko uzbudjavanje!

Zamolio bih vas da se javite kad u ovoj drzavi nesto bude uradjeno i organizovano naoposlom.

Ljudi moji o cemu vi to? Pa sva ta djeca su pobjednici, “zar mozemo da sudimo koje dijete ljepse govori stihove jer ih sva djeca iz srca govore”. Protiv toga sam da se kod djece stvara bolesna zelja za pobjedom, da im se razvija bolesni ego jer moraju biti bolji od svih drugih. Ucite ih da daju najbolje i najvise od sebe ali isto tako da postuju i razumiju i svaku drugu malu ili veliku osobu koja daje najbolje i najvise sto moze. Ucite ih da se raduju ljeopti poezije, ljepoti knjizevne rijeci a to o takmicenjima i pobjednicima u recitovanju stihova je izum maloumnika koji bi poeziju i knjizevnost pretvarali u bojno polje. Hajde da tu tezu o takmicenju u poeziju dovedemo do njenog ekstrema pa da zamislimo da se takmice Jesenjin, Puskin, Ljermontov,Simonov ili neki drugi veliki pjesnici u citanju ili pisanju poezije? Ima li to takmicenje smisla? Kako odluciti o pobjedniku i po kojim parametrima? Po dikciji, tonu ili boji glasa, duzini pjesme? Dali je mucao recitator ili ne? Zaista za zdrav razum tuzno i dusevno bolesno.

Управо се о томе и говори да СМОТРА РЕЦИТАТОРА постане мјесто смотре наше дјеце рецитатора без проглашавања побједника. Само на такав начин се можемо захвалити нашој дјеци што показују љубав према свом српском језику, што показују ”храброст” да јавно иступе пред пуну салу Културног центра у младим годинама.
То је здрав однос друштва према омладини. Овдје смо имали ситуацију да их друштво учи како Ви кажете да ”развијају болесни его јер морају бити бољи од свих других”, а не родитељи.
Међутим, управо овакав вид такмичења одговара појединим родитељима који уче своју дјецу да су најбоља и да имају права која друга дјеца немају јер им тате или маме то обезбјеђују на локалном нивоу од малена.Из тог разлога имамо насиље у школама јер таква дјеца кажу да им њихови родитељи све вјерују без обзира шта каже учитељ или наставни. Зато имамо родитеље који се расправљају са наставницима или учитељима бранећи своју дјецу и критикујући рад просвјетних радника. Зато имамо дјецу коју родитељи пребацују у другу школу јер их вршњаци злостављају и тако даље.
Глави проблем је у родитељима дјеце који су оптерећени комплексима које лијече преко својих насљедника.

Ehhh, Boze, Boze, ovi ljudi sto vrijedjaju necije recitovanje nemaju šta da rade nego samo znaju da omalozavaju necije recitovanje, svi vi koji govorite kako ko recituje kako nije ni blizu dobrog recitovanja vi onda nemate sta drugo da radite nego samo znate da vrijedjate, zabijate vaše glave u tudje živote i nista pametnije ne znate da RADITE, sramota!!!