Završena obuka za opštinske instruktore

0

SOKOLAC – Popisne komisije u BiH odabrale su kandidate za instruktore i popisivače za predstojeći popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji će biti održan od 1. do 15. oktobra.

Cilj popisa je da se ustanovi broj i teritorijalni raspored stanovništva, da se prikupe osnovna, demografska, etnička, obrazovna, migraciona i ekonomska obilježja stanovništva, kao i obilježja domaćinstava i stanova.

Za područje opštine Sokolac potrebno je 130 popisivača i 17 instruktora, a biće u rezervi po 20 kandidata za popisivače i instruktore.

Obuka opštinskih instruktora u Sokocu, odvijala se od 6. do 10. septembra.

Entitetski instruktor Zavoda za statistiku RS Vladimir Koprivica ističe da je Popis najsloženije statističko istraživanje koje zahtjeva velika finansijska sredstva i posebnu organizaciju van okvira redovnih statističkih istraživanja.

U narednom periodu slijedi testiranje kandidata, nakon toga će se znati koji su kandidati instruktori, a koji će biti rezervni instruktori.

Instruktori imaju obaveze i prije samog popisa. Osnovna obaveza im je da izvrše obuku opštinskih popisivača, izvrše izbor popisivača, njihovo testiranje i sa tim izabranim popisivačima prije početka popisa treba da obiđu svaki popisni krug koji im je dodjeljen. Treba da uporede stanje na terenu sa skicama koje će dobiti svi popisivači, rekao je Koprivica.

Svaki instruktor će dobiti od osam do deset popisivača. Uloga im je da kontrolišu njihov rad, popisnice koje budu popunjavali, i nakon popisa sve popunjene popisnice oni će pregledati i predati u Republičku agenciju za statistiku.

Instruktori i popisivači će imati popisne krugove, u prosjeku oko 100 domaćinstava koje moraju popisati. Biće kontrolisani od strane entitetskog instruktora, Međunarodne zajednice i od strane timova iz Republičkog zavoda za statistiku.

Kada su u pitanju udaljena mjesta na području opštine, predviđeno je da popisivač i instruktor budu iz tog popisnog kruga, kako bi se troškovi sveli na minimum.

Obuka opštinskih popisivača u Sokocu vršiće se od 16. do 20. septembra.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare