Završena montaža, u toku probna faza rada kotla

0

ZVORNIK – Nakon završenih montažnih radova na projektu prelaska sa tečnog na čvrsto gorivo, u preduzeću “Energolinija”, koja zvorničku grupaciju “Birač” snabdijeva toplotnom energijom, u toku je probna faza rada rekonstruisanog kotla.

Probna faza rada ovog kotla trebalo bi da traje najviše tri mjeseca.

U grupaciji “Birač” zadovoljni su obavljenim poslom i početnim testnim funkcionisanjem kotla, jer im ova investicija u trenutku izuzetno teške situacije u Fabrici glinice “Birač” daje osnovu za optimizam u budućem radu fabrike.

Generalni direktor Fabrike glinice “Birač” Virginijus Vajega saopštio je da je završena faza montaže na ovom projektu, oko kojeg se već dvije godine grade planovi za stabilnije poslovanje Fabrike glinice.

“Skladište je puno uglja i sada nam preostaje da ispoštujemo sve tehničke i bezbjednosno-testne procedure”, istakao je Vajega u pisanoj izjavi.

On je naglasio da je potrebno da kotao postigne i projektne parametre, koji sada nisu na željenom nivou, što bi se moglo dogoditi u naredna tri mjeseca, nakon čega će kotao moći pustiti u puni radni kapacitet.

Prema fabričkim finansijskim pokazateljima, a imajući u vidu poskupljenje drugih energenata za proizvodnju glinice, prelazak sa tečnog na čvrsto gorivo-ugalj trebalo bi da smanji troškove proizvodnje za najmanje 15 odsto, što će povećati konkurentnost Fabrike glinice “Birač” u veoma teškom periodu za sve proizvođače ove sirovine u svijetu.

Radove na rekonstrukciji kotla, u najvećoj mjeri, radile su domaće kompanije, koje su angažovale oko 300 svojih radnika, saopšteno je iz Fabrike glinice “Birač”.

U periodu realizacije projekta prelaska sa tečnog na čvrsto gorivo grupacija “Birač” je angažovala oko 65 dodatnih radnika na određeno vrijeme.

Menadžment Grupacije “Birač” navodi da je zahvalan na podršci koju su radnici i fabrički Sindikat metalaca i rudara pružili upravi u nastojanju da se stabilizuje poslovanje Fabrike, kao i na razumijevanju za izuzetno tešku situaciju u “Birču”.

Uprava “Birča” navodi da je ponosna na sve zaposlene u kompaniji zbog dobro urađenog posla na rekonstrukciji kotla, kao i zbog vjerovanja u projekat koji bi trebalo da ostvari planove za poboljšanje poslovanja grupacije “Birač”, što je u interesu više hiljada ljudi koji direktno zavise od poslovanja zvorničke Fabrike.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments