Završena međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina 2011″

0

Deveta po redu međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina 2011″ zatvorena je izložbom umjetničkih djela nastalih na ovoj koloniji, na kojoj su učestvovali renomirani slikari iz Srbije, Makedonije, Njemačke, Španije i BiH. Predsjednik Umjetničkog savjeta “Art simpozijum Jahorina 2011“ profesor Milivoje Unković rekao je da su autori djela nastalih na ovoj koloniji, preko ličnih formi i transformacija, na platnima ostavili vrijedan ciklus sa figurom kao dominantnom temom, koja će dogodine biti i zaokružena na jubilarnom, desetom sazivu.

„Sama tema nikako nije postavljena i nametnuta na način da zadire u intimni prostor autora i stvaralačku slobodu, već je to pokušaj da ponovo osvježimo figurativno slikarstvo“, rekao je Unković sinoć, dodavši da su pozvani upravo oni umjetnici koji se bave ovom vrstom slikarstva, pri čemu se nije uticalo na autore da odustanu od svoje lične poetike i prepoznatljivog stvaralačkog rukopisa, što se pokazalo kao najbolje rješenje.

Prema njegovim riječima, „Art simpozijum“ je kroz brojne i zapažene izložbe na prostorima bivše Jugoslavije, a čak i u dalekom Japanu, potvrdio kvalitet i zavidan umjetnički rejting, temeljito i pažljivo građen svih ovih godina.

„Biće to svojevrstan presjek, koji će pred publiku donijeti ono što se radi u evropskim zemljama, ali i kod nas i u našem bližem okruženju, što će, opet, biti zgodna prilika da u naše galerije bar u mikro konceptu dođe informacija šta se to dešava u ovoj oblasti u svijetu i da vidimo gdje smo mi tu, a mislim da ne stojimo loše“, naglasio je Unković.

Osnivač i umjetnički rukovodilac kolonije Lazo Savić zahvalio je učesnicima manifestacije, prijateljima i sponzorima, te posebno Vladi Republike Srpske, odnosno Ministarstvu prosvjete i kulture, koje je opet podržalo održavanje „Art simpozijuma Jahorina“.

„Ovo je internacionalna smotra kulture i umjetnosti, koja živi i traje gotovo deceniju i koja je u brojnim sredinama RS i BiH, ali i šire, obogatila kulturni program i učinila da bude sadržajniji“, istakao je Savić.

On je za narednu godinu, kada se obilježava jubilej kolonije, najavio i neka iznenađenja, za koja cijeni da će obradovati i ljubitelje umjetnosti i stručnu javnost.

“Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine i od tada se svake godine održava na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, SAD, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske i BiH.

Cilj ove kolonije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj razvoju turizma na Jahorini, koja zasluženo nosi epitet olimpijske ljepotice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments