Završen Osmi festival harmonike

0

ISTOČNO SARAJEVO – Koncertom najuspješnijih akordeonista i dodjelom priznanja laureatima, večeras je u Istočnom Sarajevu zatvoren Osmi internacionalni festival harmonike „Akordeon art“.
Dekan Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Dražen Kosorić izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnji festival bio na visokom nivou.

„Izrazito nam je zadovoljstvo što smo ove godine uveli više takmičarskih katerogija kamerne muzike, orkestre i to se polako razvija“, rekao je Kosorić.

On je istakao da će organizatori festivala, Muzička akademija Istočno Sarajevo i Asocijacija za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“ nastojati da razvijaju ovu manifestaciju.

„Ove godine na festivalu harmonike učestvovali su i predstavnici država koje nismo imali ranije, poput članova žirija iz Grčke, NJemačke, Kine“, dodao je Kosorić.

Član žirija „Akordeon arta“ Goran Penić iz Novog Sada pohvalio je organizaciju festivala i kvalitet sviranja.

„Drago mi je da naša druženja mogu da rezultiraju korisnim savjetima i da kroz ocjenjivanje, kandidatima omogućimo da budu bolji“, naveo je Penić.

Najbolji u takmičarskom dijelu festivala bili su – Slavoljub Marić, Lazar Simović, Vlajko Jovanović, Hristina Merdović, Milena Radović, Miljana Đurović, Predrag Simić, Luka Simović i Marija Turšijan, Trio harmonika Osnovne muzičke škole Banjaluka, te kvintet harmonika „Akordeus“.

Član kvinteta harmonika „Akordeus“ i student Muzičke akademije Istočno Sarajevo Vanja Danilović, koja je učesnik festivala od početka njegovog održavanja ocijenila je da se po kvalitetu može porediti sa takmičenjima koja imaju mnogo dužu tradiciju.

Osmi internacionalni festival harmonike „Akordeon art“ okupio je učesnike iz deset zemalja.

Tokom festivala potpisan je i sporazum o saradnji Muzičke akademije Istočno Sarajevo sa Univerzitetom iz Odese.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare