Zavodu za forenzičku psihijatriju nedostaje kadar

0
Zavodu za forenzičku psihijatriju nedostaje kadar

SOKOLAC – Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu, u kojem je za sada smješteno 67 pacijenata, nedostaje medicinski kadar, rečeno je tokom posjete švajcarskog ambasadora u BiH Anree Rauber Saher ovoj ustanovi.

Saxerova je rekla da je ovaj zavod jedinstvena ustanova ove vrste u BiH u koji je Vlada Švajcarske uložila oko sedam miliona KM.

Ona je navela da će u ovoj ustanovi boraviti i moći da se liječe počinioci krivičnih djela sa mentalnim oboljenjima, te da pacijenti dolaze iz svih dijelova BiH.

„Ovo je dobar primjer saradnje između različitih nivoa vlasti u BiH“, rekla je Saherova novinarima.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda Bojan Koprivica rekao je da je u ovoj ustanovi trenutno smješteno 67 pacijenata, dok se do kraja godine očekuje da će biti smješten najveći broj od 170 pacijenata, koliko ih ukupno ima u BiH.

On kaže da su pacijenti raspoređeni u jedno žensko i dva muška odjeljenja, te da će ove sedmice Zavod primiti još deset pacijenata iz Tuzle, nakon čega će biti formirano još jedno muško odjeljenje.

„Trenutno su u Zavodu zaposlena 94 radnika, uglavnom medicinske struke, među kojima je i osam ljekara specijalista psihijatrije“, rekao je Koprivica i dodao da je pri kraju konkurs za jednog ljekara opšte medicine koga će Zavod poslati na specijalizaciju iz oblasti psihijatrije.

Koprivica kaže da Zavodu nedostaju ljekari specijalisti, te da je u ovoj ustanovi trenutno stalno zaposlen samo jedan ljekar, dok ostali dolaze da rade po ugovoru.

On je naveo da Zavod za forenzičku psihijatriju može da primi oko 200 pacijenata, kojih trenutno u BiH ima 170.

„Ovi pacijenti su trenutno smješteni po zatvorima, a sudovi bi trebalo da donesu odluke o njihovom boravku u Zavodu“, rekao je Koprivica.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je značajno za ovu lokalnu zajednicu da Zavod za forenzičku psihijatriju počne sa radom u punom kapacitetu, jer zapošljava radnici sa ovog područja.

„Nismo u potpunosti obezbijeđeni sa kadrom. Pojedini ljekari su kasno otišli na specijalizacije, pa sada imamo vakuum od par godina da Zavod za forneziku upotpunosti zaživi. Moramo sve učiniti da ova ustanova služi planiranoj svrsi“, rekao je Bjelica.

Osim sedam miliona KM za Zavod za forenzičku psihijatriju, Vlada Švajcarske je 2013. godine obezbijedila oko 40.000 KM za osnivanje Centra za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“ na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments