Zavod u funkciji do kraja godine

0

SOKOLAC – Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, u kojem bi trebalo da budu smještena lica koja su počinila krivična djela u stanju smanjene uračunljivosti, pod uticajem opijata i slično, sa radom bi trebalo da počne do kraja godine, izjavila je Srni portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Ona je istakla da su smještajni kapaciteti u ovoj ustanovi predviđeni za 200 lica, a trenutno uslove za to ispunjava 170 lica.

Prema njenim riječima, stavljanje u funkciju Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu veoma je važno za sistem izvršenja krivičnih sankcija BiH, jer se lica kojima je neophodna stručna medicinska pomoć godinama nalaze u neadekvatnom smještaju u kazneno-popravnim zavodima ili drugim ustanovama.

Samo u zeničkom zatvoru borave 23 duševna bolesnika koji su u stanju neuračunljivosti počinili krivično djelo.

Bakićeva navodi da će troškove smještaja snositi onaj nivo vlasti koji upućuje određeno lice u Zavod, te da je, prema sporazumu o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera bezbjednosti izrečenih u krivičnom postupku i u drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja, predviđeno da za svakog korisnika nadležni nivo vlasti plaća 72 KM.

„Svi građevinsko-arhitektonski radovi su okončani i u narednom periodu bi trebalo da bude nabavljena i postavljena medicinska i nemedicinska oprema, kako bi Zavod bio stavljen u punu funkciju“, rekla je Bakićeva.

Ona podsjeća da je predviđeno da Zavod bude 70 odsto zdravstvena, a 30 odsto zatvorska ustanova, a korisnici će imati i svakodnevni ljekarski tretman.

Prema njenim riječima, kompletan objekat rekonstruisan je u skladu sa najvišim evropskim standardima koji se tiču bezbjednosti, humanosti i zaštite ljudskih prava, a najveći broj zaposlenih činiće medicinsko osoblje, psihijatri i psiholozi.

Bakićeva podsjeća da je Zavod, prema sporazumu iz 2009. godine, zajednički projekat vlada Republike Srpske, Federacije BiH, Savjeta ministara BiH i Brčko distrikta.

Za sanaciju i rekonstrukciju objekta obezbijeđena su donatorska sredstva od Švajcarske u iznosu od 2,8 miliona švajcarskih franaka, ali to nije bilo dovoljno za opremanje ove ustanove, pa je osnivač projekta – Vlada Republike Srpske pronašla dodatna sredstva koja je obezbijedila Švajcarska u iznosu od 2.150.000 švajcarskih franaka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare