Zavisnost od droge kod mladih veliki problem

0

ISTOČNO SARAJEVO – Problem zavisnosti od droge na području Istočnog Sarajeva je veliki, posebno s obzirom na činjenicu da ima registrovanih slučajeva da djeca nižeg uzrasta u osnovnim školama konzumiraju takozvane lake droge, izjavio je Srni predstavnik Udruženja „Proslavi oporavak“ Istočno Sarajevo Borislav Goić.
„U našoj zemlji se vrlo malo govori o problemu zavisnosti. Naše udruženje se bavi motivacijom zavisnika od droge da naprave korake ka oporavku i liječenju, te resocijalizacijom izliječenih i njihovom integracijom u društvo“, rekao je Goić ističući da se 26. juni obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge.

On je naglasio da Udruženje „Proslavi oporavak“ povodom 26. juna, Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droge, želi da skrene pažnju na problem zavisnosti i vezu između konzumiranja takozvanih lakih droga, odnosno marihuane i slično, što često završava zavisnošću od teških vrsta opijata.

„Želimo da podstaknemo sve od lokalnih vlasti, obrazovnih institucija, do onih koji su direktno uključeni u proces liječenja zavisnosti u centrima za mentalno zdravlje da se više angažuju i pozabave tim problemom“, rekao je Goić.

On je naglasio da Udruženje „Proslavi oporavak“ sarađuje sa centrima za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu, Palama i Sokocu, te da se na području Istočnog Sarajeva oko 40 pacijenata nalazi na odvikavanju od heroina.

„Riječ je o zavisnicima od heroina koji dolaze na svakodnevnu metadonsku terapiju“, rekao je Goić i dodao da ne znaju tačan broj ljudi koji se drogiraju na području grada Istočno Sarajevo.

On je napomenuo da Udruženje „Proslavi oporavak“ Istočno Sarajevo ima savjetovalište, te da se roditelji koji imaju kakva pitanja ili pomoć mogu obratiti koodrinatoru Daliboru Kruniću na broj mobilnog telefona 066/796-652.

Rezolucijom Generalne skupštine UN iz 1987. godine 26. jun je proglašen Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogom kao izraz odlučnosti da se ojača djelovanje i saradnja u borbi protiv zloupotrebe i trgovine opijatima.

Ovaj dan obilježava se širom svijeta sa ciljem mobilisanja pojedinaca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droge.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare