Zatvoren 17. „Art simpozijum Jahorina“

0

Na Ekonomskom fakultetu na Palama u utorak je zatvorena 17. Međunarodna likovna kolonija „Art simpozijum Jahorina“ na kojoj je predstavljeno 50 umjetničkih djela nastalih tokom osmodnevnog rada.

Osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić rekao je da je veoma zadovoljan ovim sazivom likovne kolonije, koja je, prema količini i kvalitetu likovnih djela, jedna od najboljih do sada.

„Ovogodišnja tema je `Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format`, a od 15. jula, kada je manifestacija otvorena, pa do danas nastalo je oko 50 umjetničkih djela. Imamo četiri skulpture, koje će krasiti Pale i nalaziće se na javnoj površini. Tri su izložene, četvrta je u toku, a predstavlja skulpturu Starine Novaka i biće završena za desetak dana“, izjavio je Savić novinarima.

On je rekao da su korištene tehnike ulje i akrilik na platnu.

Savić je naglasio da će iduće godine slaviti punoljetstvo Saziva, za koje su učešće već potvrdili slikari sa Filipina, iz Španije, Rusije i Indije.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je „Art simpozijum“ opravdao očekivanja, jer je 18 slikara i vajara iz Sjeverne Makedonije, Rusije, Bugarske, Japana, Srbije i BiH za desetak dana rada ostavilo 50 djela.

On je pohvalio organizatora Savića jer je okupio eminentne slikare, koji su iza sebe ostavili likovne vrijednosti.

Jugović je rekao da će opština dati punu podršku za održavanje i sljedećeg simpozijuma.

Likovni kritičar Aleksandar Saša Grandić iz Banjaluke rekao je da je na Simpozijumu učestvovao šesti put i da je ovogodišnji bio veoma zanimljiv, jer je u goste došla mlada grupa autora iz Rusije.

„Djela su bila raznovrsna i kreću se od klasične figuracije sa istorijskom tematikom preko stilizovane forme ženske figure do razvijene apstrakcije. Možemo da kažemo da je Simpozijum profilisan i da se i dalje profiliše kao jedna od najznačajnijih interkulturalnih likovnih manifestacija ne samo u Republici Srpskoj i BiH, nego i šire“, navodi Grandić.

Dizajner grafike i slikar Olgica Stefanović iz Novog Sada rekla je da prvi put učestvuje na „Art simpozijumu Jahorina“, te da je naslikala nešto iz svog novog ciklusa koji se zove „Čuvari raskovnika“, a odnosi se na inicijale starih rukopisnih knjiga, mitološke životinje i iluminacije.

Cilj Međunarodne likovne kolonije je afirmacija likovne umjetnosti, razvoj ekološke svijesti, te podsticaj turizma u Republici Srpskoj, BiH i regionu.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra „Jahorina“ i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice.

Međunarodna likovna kolonija ugostila je brojne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Južne Koreje i Kine čija su djela predstavljena na oko 80 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare