Zatvoren 10. saziv – Otvoreno novo umjetničko poglavlje

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2012“, koja je tokom 10. – jubilarnog saziva na Jahorini okupila 13 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Ruske Federacije, Crne Gore, Srbije i BiH, zatvorena je sinoć u Hotelu „Rajska dolina“ na Jahorini.

Učesnici 10. saziva jahorinske kolonije bili su Kodai i Juko Hihara, Kazunori Širaiši, Vitalij Isajev, Jurij Kravcev, Mirjana Savova, Zvonko i Lidija Tilić, Stefan Hadžinikolov, Magdalena Nikolova, Drago Dragić, Stojanka Đorđić i Dragana Krecelj, a za kritički osvrt na njihov rad pobrinuo se eminentni likovni kritičar iz Sarajeva Vojislav Vujanović.

Prigodnim besjedama od umjetnika su se oprostili i zahvalili im za učešće Vujanović i osnivač Kolonije Lazo Savić, u prisustvu gostiju i prijatelja ove jedinstvene međunarodne likovne manifestacije.

„Prve istine, od kojih se mora poći na ovoj izložbi 10. saziva ‘ART simpozijum Jahorina’, čiji je moto ‘Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format’, svakako je ‘vedrina i ljudskost’, koja sve nas svojom raznolikošću obavezuje da na sasvim novi način promišljamo o životu, o nama, o drugima…“, rekao je Vujanović.

On smatra da je ovaj saziv „stvorio impozantan i gotovo neočekivan spektar likovnih rješenja“.

„Ono što je, ipak, najvažnije – što je opšti utisak svih učesnika Kolonije – jeste da je na Jahorini posljednjih desetak dana vladala vedrina, puna iskonskog ljudskog, iskonskog umjetničkog, iskonskog posebnog…“, apostrofirao je Vujanović u izjavi za Srnu.

Prvi čovjek Kolonije Lazo Savić nije krio zadovoljstvo zbog atmosfere, druženja i učinka njegovih likovnih drugara.

„Izuzetno sam srećan i ponosan na učesnike ovogodišnjeg – jubilarnog saziva koji su umjetnički fundus ‘ART sipmozijum Jahorina’ i ovog puta značajno obogatili – svojim djelima visoke umjetničke vrijednosti i ličnih senzibiliteta, različitih autorskih pristupa i originalne likovne naracije“, izjavio je Savić Srni.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tj4EGR_zHzY}

On je istakao da posebnu zahvalnost za pomoć i podršku u organizaciji Kolonije duguje Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, sa ministrom Antonom Kasipovićem na čelu, Ministarstvu trgovine i turizma i ministarki Gorani Zlatković, te Olimpijskom centru „Jahorina“, a nije propustio priliku da zahvali i svim drugim prijateljima i sponzorima Kolonije.

Prema njegovim riječima, uspješnom realizacijom likovnog projekta „Figura u savremenoj umjetnosti“, „ART simpozijum Jahorina“ otvorio je novo poglavlje svog budućeg umjetničkog, istraživačkog i kreativnog rada i razvoja.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra „Jahorina“ i uz izuzetnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske – čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Osnivač Kolonije Lazo Savić potvrdio je da ozbiljno planira da vajarska djela koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima postanu eksponati buduće galerije na otvorenom, prema uzoru na najpoznatije svjetske turističke /zimske, ljetne i banjske/ centre.

Prema njegovim riječima, djela nastala na 10. sazivu, kao što je to bila praksa i u prethodnom periodu, biće predstavljena likovnoj publici u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu.

(www.palelive.com / Srna / O.B. / video: RTVIS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare