Zatraženo povećanje cijene rada

0

ZVORNIK – Zaposleni u obrazovanju, nauci, kulturi, policiji, državnoj upravi i pravosuđu sa regije Birač zatražili su danas u Zvorniku hitne pregovore sa Vladom Republike Srpske i povećanje cijene rada na 110 KM.

„To bi i jednu i drugu stranu dovelo u situaciju da stopiramo proteste. U suprotnom spremni smo da idemo do kraja, odnosno da ova četiri sindikata započnu generalni štrajk 21. januara“, rekao je predsjednik Unije sindikata budžetskih i fondovskih korisnika u Savezu sindikata Republike Srpske Duško Jandrić.

On je naglasio da je poruka sa današnjeg jednočasovnog protestnog skupa u Zvorniku da ova četiri sindikata neće prihvatiti odluku Vlade Republike Srpske o smanjenju plata u 2013. godini.

Skupu od oko 300 radnika obratio se i predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac koji je rekao da članovi Vlade Republike Srpske treba da sjednu za sto i pregovaraju sa predstavnicima sindikata u vezi sa cijenom rada za sledeću godinu.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić rekao je da imaju 3.000 potpisa prosvjetnih radnika iz cijele Republike Srpske koji se protive smanjenju plata.

„Potpise ćemo uputiti Narodnoj skupštini da se odredi i procijeni ustavnost Zakona o štrajku po pitanju minimuma procesa rada“, najavio je Milić.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniiša Petrović rekao je da je u pravosuđu najavljeno umanjenje plata od 20 odsto.

„Ići ćemo do kraja da se zakonski izborimo za svoja prava. Cilj nam je da pokažemo dvije stvari – da bez administrativnih radnika neće funkcionisati sudovi i tužilaštva i da pravosudne institucije ne čine samo sudije i tužioci, nego i administracija“, poručio je Petrović.

Nakon jednočasovnog protesta, radnici su mirno prošetali do zgrade opštine Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare