Zatražena ostavka rektora Grujića

10

Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu i 10 dekana fakulteta i akademija iz sastava ovog univerziteta zatražili su danas ostavku rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslava Grujića.

Ukoliko Grujić ne podnese ostavku od članova Senata biće zatraženo da hitno pokrenu proceduru njegovog razrješenja, saopšteno je iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Nakon dugotrajnog odsustva adekvatne komunikacije između rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslava Grujića i većine dekana fakulteta i akademija, ignorisanja potreba i otvorene opstrukcije pojedinih fakulteta, ometanja razvoja i nanošenja štete ugledu Univerziteta, te zbog neslaganja sa očigledno nestručnim i nesavjesnim načinom njegovog rukovođenja i donošenja odluka, a sve s ciljem hitnog rješavanja nagomilanih problema, saopštavamo da rektor Grujić nema više podršku većine dekana fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, navodi se u saopštenju.

Zahtjev su podnijeli dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić, Akademije likovnih umjetnosti Marko Musović, Poljoprivrednog fakulteta Vesna Milić, Ekonomskog fakulteta Pale LJubiša Vladušić, Pedagoškog fakulteta Dalibor Stević, Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Borislav Cicović, Muzičke akademije Dražen Kosorić, Bogoslovskog fakulteta Darko Đogo, Filozofskog fakulteta Draga Mastilović.

Zahtjev su potpisali i dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Srđan Lalić, kao i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Milišić.

 

Podnosioci ultimatuma izbjegli raspravu o svom zahtjevu

Dekani sedam fakulteta i tri prorektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu izrazili su duboko neslaganje sa današnjim ultimativnim zahtjevom 10 dekana fakulteta i prisutnih predstavnika studenata ovog univerziteta za ostavku rektora Radoslava Grujića ističući da su oni demonstrativno izbjegli raspravu sa drugim kolegama.

U saopštenju za javnost oni navode da je danas na zahtjev devet dekana fakulteta i akademija u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu zakazan sastanak Proširenog kolegijuma Univerziteta.

U saopštenju se dodaje da je u ime 10 dekana fakulteta i akademija u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu ultimatum za ostavku rektora, kojem je dato pola sata za izjašnjavanje o zahtjevu, saopštio dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić, nakon čega su ti dekani i predstavnici studentske organizacije napustili sjednicu, bez želje da sa dekanima, koji nisu potpisali ultimatum razgovaraju o svojim tvrdnjama, stavovima i zahtjevima.

„Ultimatum i odsustvo želje za raspravom, za iznošenjem razloga i odgovornim sučeljavanjem mišljenja nije put da se utvrde, stanje, greške, propusti, uspjesi, izvjesnosti i sve drugo što se pojavljuje u radu Univerziteta. Postavljanje ultimatuma i demonstrativno izbjegavanje rasprave sa drugim kolegama i slušanje argumenata onih koji misle drugačije nije metod, koji bi trebalo da krasi ustanovu najvišeg obrazovanja“, ističu potpisnici ovog saopštenja.

Oni navode da prije sastanka, ni na njemu, nisu izneseni nikakvi razlozi za postavljeni ultimatum, koji nije samo ultimatum rektoru, već i svima onima na Univerzitetu, koji misle drugačije.

„Podsjećamo kolege koji su postavili ultimatum da Univerzitet nije mjesto za ultimativnost, nesaradnju, progone, an blok /an block/ smjene i da postoje jasna opšta i pojedinačna pravila o radu Univerziteta, kojih su dužni da se pridržavaju“, navode potpisnici saopštenja, koje je medijima dostavljeno iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Oni podsjećaju da postavljanje ultimatuma ne spada u nadležnost Proširenog kolegijuma, da Prošireni kolegijum nije dužan, niti ima pravno ovlašćenje da o ultimatumu odlučuje.

„O razlozima ultimatuma 10 dekana ne možemo da se izjasnimo, jer ih nismo ni čuli. A čuli smo samo jednu opštu konstataciju o navodno `katastrofalnom stanju na Univerzitetu`, koja nije potkrijepljena ni jednom činjenicom, ni jednim podatkom, ni jednim razlogom. Kada ih budemo čuli izjasnićemo se o njima, pošteno, odgovorno, razumno i mirno“, ističe se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja stava su da je je stanje na Univerzitetu prilično bolje nego prije tri godine – sa saniranim finansijama, redovnim radom, normalnijim odnosima i bez izraženih i naglašenih problema.

„Pozivamo kolege da ultimatume ostave po strani, to ne priliči univerzitetu, da se vrate redovnom radu, razgovoru i raspravi sa svojim kolegama u Proširenom kolegijumu. Pozivamo ih da se okanu izazivanja neopravdanih podjela, koje ugrožavaju stanje na Univerzitetu u ovim vremenima, koja su teška za Univerzitet, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu i društvo“, zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali dekani Pravnog fakulteta Radomir Lukić, Tehnološkog Miladin Gligorić, Elektrotehničkog Zoran LJuboje, Fakulteta za proizvodnju i menadžment Dušan Jokanović, Fakulteta poslovne ekonomije Miladin Jovičić, Mašinskog fakulteta Ranko Antunović te Saboraćajnog Zoran Ćurguz.

U potpisu su i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Ratko Đuričić, prorektori Perica Gojković, Ranko Božičković i Slavica Moljević, te generalni sekretar Univerziteta Ravijojla Đuričić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
10 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Vrana vrani oči ne vadi.

Ne poznajem rektora Grujića ali je garantovano dobar i stručan čovjek čim su se protiv njega okrenuli Milan Kulić, Borislav Cicović i Darko Đogo. Znate, ti ljudi su začeci propasti intelektualnog razvoja Republike Srpske, onog intelektualnog razvoja koji je nekoć imao jako dobar start, a onda su se nekako provukli i nametnuli ovi, što misle da se nauka ultimatumom i silom provodi, što misle da snaga caruje, a um klade valja i koji nastoje takvu politiku da sprovedu u djelo. Blago nama s njima…

Blago nama s onima koji Univerzitet vuku u Doboj i Semberiju. Kad je sve vec odvuceno iz Istocnog dijela RS. Kad nam djeca budu studirala u Federaciji ili Semberiji, necemo pominjati ljudske kvalitete sadasnjeg Rektora kog ne poznajemo.

Pošto ga ne poznajete a garantujete da je stručan i dobar čovjek provjerite zašto je dotični morao napustiti Univerzitet u Banja Luci.
Pouka: PRVO SKOČI PA RECI HOP!

Nešto su ‘teli…

Činjenica da Univerzitet ne funkcioniše napretek. Poremećeni međuljudski odnosi na Univerzitetu i fakultetima, sve manji broj studenata a sve više zaposlenih što na fakultetima (administracija) a u Rektoratu da se ne govori. Savjketnik rektora čovjek u osmoj deceniji života koji je u kasnim godinama sticao titule, prorektori bez uticaja u svojim poljima rada, sekretar profesionalno nedorastao zadatku koji obavlja.
Dekani “protivnici ultimativnog zahtjeva“ iz obzira i pristojnosti nisu podržali zahtjev zbog ranije saradnje sa sadašnjim rektorom ili što su dekani na fakultetu gdje radi kao profesor ili su dekani odakle dolaze prorektori (neki od njih) ili su u drugim “stvarima“ u vezi sa rektorom.

Vec pola godine se „suska“ da je rektor politicki nepodoban i da mu na jesen slijedi smjena. Dakle, ne smjenju ga sto nije dobar nego zato sto je nepodoban. Mene jedino cude pojedina imena na listi potpisnika peticije. Mitar Novakovic je otvorio mnoge fakultete u Bijeljini pa ga niko nije smjenjivao, iako je direktno urusavao nas Univerzitet.

Митар, не би он…

Некако се захтеви за смену овог господина дају закукуљено и замумуљено. Ништа конкретно, а зашто не кажу урадио је то и то, прекршио је тај и тај закон, украо је то и то, проневерио је толику суму, итд итд. Ово горе што је написамо може да се развлачи као ластика на све четири стране света . Ако је човек свесно начионио штету универзитету то треба доказати а овако је некако политикански у стилу централног комитета истакнутих другова и другарица. Изгледа изашли смо ми из комунизма али није комунизам из нас.

Ma kaže čovjek da hoće da “investiraju“. Kako je to urađeno sa novim studentskim domovima onda je vrlo jasno o čemu se tu radi. Sve je to vrlo glatko prošlo. Bez “investicija“ ne mogu se brci omastiti. Zato je to tako nemušto. Rektor kaže da neko stoji iza toga. Ko i zašto , to se može pretpostaviti. Mi znamo da iza svega , pa i na univerzitetima stoje interesne grupe. Politika, “igrači“, finansijeri, izvođači. I eto tima iz snova. Valjda će novi rektor biti “razumniji“. Univerziteti i javni i privatni, naravno najmanje služe studentima i profesorima.