Zašto je zaključano dvorište crkve u Podgrabu?

0

Mnogim stanovnicima opštine Pale poznata je crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu. Taj velelepni hram je, na radost svih, završen 2001. godine nakon svega nekoliko godina građenja. Njegova raskošnost i ljepota, te brzina kojom je napravljen, demonstrirala je odlučnost ovdašnjih ljudi da, u slavu Boga, i u ovim izuzetno teškim vremenima ne štede ni sebe ni svoje moći u njegovom građenju. U toj izgradnji su, na ovaj ili onaj način, učestvovale sve porodice iz Podgraba i šire, svaka prema svojim mogućnostima.

U kompleksu crkvenog dvorišta, na velikoj livadi nalazi se sam hram, spomenik palim borcima Prvog i Drugog svjetskog rata, asvaltirane staze, klupe i fontana. Zajedno sa predivnim šumskim ambijentom koji sve to okružuje, to dvorište je jedan od najljepših kutaka cijele paljanske opštine i sigurno najomiljenije mjesto za opuštanje stanovnika Podgraba.

Međutim, osim toga što je crkva veći dio vremena zatvorena, od nedavno je i crkveno dvorište zaključano. Stanovnicima Podgraba, raznih uzrasta, time je onemogućeno da tu provedu vrijeme u igri, razgovoru ili šetnji.

Kao što je već pomenuto, u okviru tog dvorišta nalazi se i spomenik borcima Prvog i Drugog svjetskog rata. Svako ko je bio u Podgrabu vidio je da je to mjesto blagoslovljeno velikim brojem djece i mladih. Spomenik je od njegove izgradnje naovamo ostao omiljeno mjesto njihovog okupljanja. Na tom mjestu odrasle su generacije. Sada su sva ta djeca primorana da svoje vrijeme provode na školskom igralištu, koje je pretjseno da ih sve primi, ili na ulici. Majke male djece koristile su veliko crkveno dvorište da dovedu svoju djecu da se igraju bez bojazni da će ona odlutati na cestu kojom se auta veoma često kreću neprimjerenom brzinom. Sada tu mogućnost nemaju.

Osim toga, spomenik je podignut kao priznanje žrtvama ratova u kojima je svaka porodica tog kraja izgubila nekoga. Zaključano dvorište je onemogućilo svakoga ko želi da oda počast svojim junačkim precima da to i učini.

Neka se zamisle stanovnici opštine Pale koji ovo čitaju kako bi bilo kada bi dvorište hrama na Palama bilo zatvoreno? Kakva bi bila njihova reakcija kada bi za posjetioce bio zatvoren spomenik palim borcima na Trgu Republike Srpske ili Srđanu Kneževiću? Zbog čega je stanovnicima Podgraba, koji su to sve sami izgradili, uskraćena mogućnost da uživaju u ljepoti tog mjesta? Da li je svrha crkvenog dvorišta prerasla u puki prostor za održavanje narodnih veselja koji se održavaju svega nekoliko puta godišnje?

Neka se ova pitanja i zamjerke ne shvate kao direktna kritika bilo kome, već kao apel onima koji mogu da utiču da tu mogućnost iskoriste i da promijene nastalu situaciju.

Ukoliko je nečija bojazan da će se dvorište isprljati otpadom, treba znati da će podgrabska djeca uvjek, i sa zadovoljstvom, odvojiti nekoliko sati da to počiste. Ukoliko je nečija bojazan da će se na klupama vremenom polomiti nekoliko daski, mislim da ni to neće biti preveliki problem za mjesto koje svoju egzistenciju bazira na drvnoj industriji.

Pošto drugih razloga za zatvaranje ne može biti, želio bih da pozovem da se dvorište ponovo otključa i stavi na raspolaganje stanovnicima Podgraba kojima i pripada.

Diskusiju osnovao: Anonimni posjetilac

DISKUSIJA ZATVORENA

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare