Zaštita gradskog naselja Ekonomija od velikih voda Drine i Sapne

0

ZVORNIK – Skupština grada Zvornika usvojila je danas odluku kojom se utvrđuje da je od opšteg interesa realizacija mjera “Zaštita dijela naselja Ekonomije od velikih voda rijeke Drine, Sapne i unutrašnjih voda” i da se u tu svrhu može izvršiti eksproprijacija zemljišta potrebnog za realizaciju mjera.

Korisnik eksproprijacije je Republika Srpska.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao je da će Gradska uprava u narednom periodu ući u postupak rješavanja imovinskih odnosa duž korita rijeke Sapne u dužini od oko pet kilometara, od mosta u Ceru do ušća u rijeku Drinu, kao i obaloutvrde rijeke Drine u dužini od oko 1.800 metara u mjesnim zajednicama Tršić i Tabanci.

“Očekujemo da će u posljednjem kvartalu ove godine početi radovi na uređenju korita rijeke Sapne i obaloutvrde rijeke Drine u ovim mjesnim zajednicama. Cilj je da nakon ovih radova i rješavanjem pitanja kanalskih mreža na minimum bude svedena mogućnost poplava, prije svega u mjesnoj zajednici Ekonomija”, rekao je Ivanović.

On je podsjetio da su u ranijem periodu preduzimani radovi na uređenju korita rijeke Sapne uzvodno od mosta u Ceru, kao i dijelu korita rijeke Hoče.

U obrazloženju odluke navedeno je da je grad Zvornik sa Javnom ustanovom “Vode Srpske” potpisao Memorandum o realizaciji mjera utvrđenih Akcionim planom za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH od 2014. do 2017. godine.

Obaveza grada je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa neophodnih za realizaciju mjera iz Memoranduma, što podrazumijeva otkup zemljišta, pokretanje postupka eksproprijacije i sprovođenje elaborata eksproprijacije.

U skladu sa obavezama urađen je elaborat eksproprijacije, izvršeno vještačenje zemljišta i ostale aktivnosti da bi posredstvom pravobranilaštva bio pokrenut postupak za utvrđivanje opšteg interesa.

Gradska skupština donijela je i odluku o sprovođenju konkursa za kupovinu poslovnog prostora u Zvorniku površine 500 metara kvadratnih za potrebe Dječijeg vrtića “Naša radost”.

Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o bezbjednosti i regulisanju saobraćaja na putevima i ulicama grada Zvornika propisano je da najveća dozvoljena brzina kretanja motornih vozila na ulicama u gradskom dijelu grada Zvornika iznosi 40 kilometara na čas.

Ove izmjene su uslijedile na osnovu sugestija Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments