Zaraženo 59 lica, umrlo petoro

0

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 časa virus korona utvrđen kod 59 uzoraka od testiranih 445, a umrlo je po jedno lice iz Ugljevika, Šipova, Laktaša, Bijeljine i Rogatice, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je nastavljena nepovoljna epidemiološka situacija i još jednom apelovao da građani poštuju propisane mjere.

„Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske dostavićemo ove sedmice materijal koji će biti proslijeđen svim školama kako bi se znalo koje mjere moraju biti poštovane“, rekao je Zeljković.

Zeljković je istakao da će biti održani sastanci sa kriznim štabovima lokalnih zajednica povodom početka školske godine o preduzimanju potrebnih mjera.

„Prvih 15 do 20 dana početka nove školske godine imaćemo veliki pritisak kad je riječ o nadzoru nad epidemiološkom situacijom, praćenju eventualne pojave virusa među djecom, ali i poštovanju mjera“, naglasio je Zeljković.

On je dodao da će Republička uprava za inspekcijske poslove, komunalna policija, ali i inspekcijski organi na lokalnom nivou, kontrolisati sprovođenje mjera u osnovnim i srednjim školama, ali i ugostiteljskim objektima u blizinu škola.

Zeljković je rekao da nema potrebe za testiranjem nastavnog osoblja prije početka školske godine, kao što je bio slučaj sa osobljem predškolskih ustanova, jer će prosvjetni radnici držanjem fizičke distance i nošenjem maski smanjiti mogućnost širenja infekcije na minimum.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević navela je da je najviše zaraženih u Zvorniku 12 i Bijeljini sedam, zatim Kotoru Varošu šest, Laktašima pet, te u Bratuncu i Mrkonjić Gradu po četiri lica.

Od početka epidemije u Srpskoj je testirano 61.845 osoba ili oko pet odsto ukupne populacije, a infekcija je potvrđena kod njih 6.945, dok je ukupno preminulo 237 lica.

„Trenutno je hospitalizovano ukupno 250 osoba, od čega u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ 60, a u opštim bolnicama 190. Na raspiratorima u UKC-u je 14 osoba, a u opštim bolnicama njih tri“, rekla je Devićeva.

Prema njenim riječima, trenutna situacija ne ulijeva sigurnost u kontekstu nadolazećeg početka nove školske godine, te da je jedini način kako se izboriti sa takvim stanjem adekvatna primjena zaštitnih mjera.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments