Zaražen muškarac srednje dobi, dvije osobe oporavljene

0

U opštini Pale registrovan je jedan novi slučaj virusa korona, a riječ je o muškarcu srednjih godina koji je bio u bliskom kontaktu sa osobom pozitivnom na virus Kovid-19, saopšteno je iz opštinskog Štaba za vanredne situacije opštine.

Epidemiološkom istragom utvrđeno je da je ovo lice bilo u kontaktu sa 19 osoba i od četiri lica sa te liste, iz najužeg porodičnog kruga, odmah jutros su uzeti uzorci za testiranje, dok će sutra i narednih dana biti nastavljena procedura testiranja svih ostalih utvrđenih kontakata.

Testiranje će biti vršeno po uputstvu epidemiloške službe Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koja i određuje broj i redoslijed lica za testiranje, uvažavajući prvenstveno kriterijum koji se tiče perioda ostvarenog kontakta, odnosno pravilo da se testiranje vrši u periodu od sedam do deset dana poslije kontakta sa osobom za koju je utvrđeno da je pozitivna na virus korona, dodaje se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije opštine Pale konstatovano je i da su se dvije osobe sa područja opštine oporavile od infekcije virusom korona, što je potvrđeno dvostrukim testiranjem u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Uvažavajući nove činjenice, Štab je konstatovao da je trenutno pod zdravstvenim nadzorom 25 osoba, od kojih 21 u kućnoj izolaciji, a četiri u jednom od ovdašnjih hotela, namijenjenih za karantinski smještaj građana opštine Pale koji su doputovali iz inostranstva.

Na sjednici je zaključeno i da je situacija pod punom kontrolom nadležnih organa i službi, da nema mjesta panici, ali ima pojačanoj odgovornosti i oprezu, zbog čega je ponovo apelovano na građane da su pridržavaju naredbi i mjera ovog i Republičkog štaba za vanredne situacije.

Posebno je naglašeno da se građani uzdrže od paljenja vatre na otvorenom prostoru, jer se u posljednje vrijeme bilježi veliki broj požara, koji ugrožavaju imovinu, ali i opterećuju vatrogasne jedinice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare