Zarasla nekropola Pavlovića u Gornjim Palama

0

U maloj nekropoli u Gornjim Palama, svega stotinjak metara od Gradine, nalazi se 13 stećaka (6 sanduka i 7 sljemenjaka) iz perioda vlastelinske porodice Pavlovića. Nekropola krije u sebi nekadašnje vladare koji su vladali ovim i okolnim područjem. Ovi stećci su orijentisani u pravcu istok-zapad. Teren oko stećaka je dosta nepristupačan i zarastao. Pored stećaka nalazi se pravoslavno groblje koje je nešto pristupačnije.

Najveći stećak sljemenjak-sarkofag (Slike 1,2,3,4) koji je dug dva metra, a visok oko 80 cm, je iskorišten za ograđivanje groblja. Nije nam jasno kako je neko uspio podići ovaj stećak u ovaj položaj na ovako nepristupačnom terenu.

Stećak je „pripremljen“ precizno, oštrih ivica i stiče se utisak da je najmlađi, a da je ispod njega sahranjena veoma bitna ličnost, možda i gospodar Gradine. Do njega se nalazi jedan stećak – sljemenjak (Slika 5) koji ima četri krovne plohe. Na prvi pogled stećak izgleda lijepo i mislimo da je ispod njega sahranjena žena. Ovaj stećak je kao i nekoliko drugih pomjeren.

Nažalost osim da je Gradina pripadala vlastelinskoj porodici Pavlovića nije poznato ime njenog gospodara, pa ni mala nekropola lijepih nadgrobnih kamenova do danas gotovo nepoznata ne govori svojim prisustvom ništa drugo već da u njenom okrilju leže mnogi gospodari ovog kraja i grada.

Jedan stećak, koji se nalazi iznad kuća Jovanovića u takozvanom „Kršu“ nije dovršen, a tesan je u drugoj polovini 15 vijeka. Na tom mjestu je vađeno i ostalo kamenje i ugrađivano u nadgrobne spomenike.

Na području opštine Pale ustanovljen je veliki broj stećaka, ima ih preko 2000 i grupisani su u 99 nekropola. (prema Š. Bešlagiću, Stećci, Sarajevo 1971. uključujući opštinu Pale-Prača u FBiH) Ovu nekropolu kao i mnoge druge je potrebno zaštititi i urediti jer predstavlja veliko kulturno nasljedstvo opštine Pale na koje moramo biti ponosni.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare