Zapošljavanje 116 pripravnika

0

Projektom zapošljavanja mladih do 30 godina sa srednjom stručnom spremom i bez radnog isustva biće obuhvaćeno 116 lica sa evidencije nezaposlenih u Republici Srpskoj (RS), rekla je danas na Palama vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje RS Gorana Latinović. Latinovićeva je istakla da će u ponedjeljak biti objavljen javni poziv na koji mogu da se prijave mladi koji su završili srednju školu i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Ona je naglasila da se projekat realizuje u okviru „Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH-JERP projekta“, provodiće ga Zavoda za zapošljavanje RS, a finansirati Razvojni program UN (UNDP), lokalne zajednice i poslodavci.

„Cilj ovog projekta je da se mladim ljudima sa srednjoškolskim diplomama, koji do sada nisu bili zaposleni, omogući sticanje potrebnog radnog iskustva kao važnog preduslova, odnosno prednosti, prilikom zasnivanja stalnog radnog odnosa kod istog ili nekog drugog poslodavca“, rekla je Latinovićeva.

Ona je dodala da je vrijednost projekta oko 280.000 KM, a platu mladih pripravnika koji budu angažovani finansiraće lokalne zajednice i UNDP, dok će poreze i doprinose u iznosu od 265 KM plaćati poslodavci.

Prema njenim riječima, ovo je prvi projekat zapošljavnja mladih sa završenom srednjom školom, kojih trenutno na evidenciji Zavoda ima 12 973 starosne dobi do 30 godina, od čega je više od 8 400 njih bez ikakvog radnog iskustva.

Menadžer-koordinator JERP projekta Erol Mujanović istakao je da ovaj projekat finansira Fond za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva španske Vlade, a provodi ga pet UN agencija u BiH.

„Očekujemo da će projekat zapošljavanja pripravnika donijeti željene rezulatate, a u narednom periodu ćemo nastaviti aktivnosti na obuci nezaposlenih mladih ljudi, prije svega iz poznavanja engleskog jezika i informatike“, naglasio je Mujanović.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Opštini Srbac Branislav Tatić rekao je da, zajedno sa opštinama Prijedor i Doboj, učestvuju u ovom projektu za šta su izdvojili 30.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare