Zaposleni u bolnici dobrovoljno dali krv

0

ISTOČNO SARAJEVO – U okviru manifestacije „Dani Bolnice `Srbija`“, povodom obilježavanja 100 godina postojanja bolnice u Kasindolu, danas je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi zaposlenih u ovoj ustanovi, za koju je prijavljeno 20 radnika.

Vršilac dužnosti direktora ove bolnice Nebojša Šešlija izjavio je novinarima da na ovaj način zaposleni još jednom pokazuju humanost i spremnost da uvijek pomognu kada je potrebno.

„Akcija se realizuje u saradnji sa Službom za transfuziju, bez koje Bolnica ne bi mogla da funkcioniše. Danas je i godinu dana od kako se Služba preselila u nove, adaptirane prostorije koje zadovoljavaju sve neophodne standarde, na šta smo posebno ponosni“, rekao je Šešlija.

On je istakao da radnici ove ustanove redovno učestvuju u akcijama dobrovoljnog davalaštva.

Šef Službe transfuzije u Bolnici „Srbija“ Jelena Stojanović Lukić ponovila je da zalihe krvi uvijek treba obnavljati, te dodala da su trenutno rezerve krvne grupe nulta smanjene, pa će ova akcija pomoći da se upotpune.

Lukićeva je povodom obilježavanja 100 godina postojanja zdravstvene ustanove na ovom području čestitala menadžmentu i zaposlenima ovaj jubilej i naglasila da su preseljenjem u nove prostorije usluge podigli na viši nivo.

„Danas je prijavljeno 20 doborovoljnih davalaca krvi, radnika ove bolnice. Dobrovoljnih davalaca krvi je mnogo više, ali sada neki jednostavno nisu bili u mogućnosti da daju krv jer nisu prošla tri mjeseca od posljednjeg davanja krvi“, istakla je Lukićeva.

Ona je još jednom ukazala na značaj dobrovoljnog davanja krvi, posebno kada je riječ o mladim, koje je pozvala da se pridruže „porodici dobrovoljnih davalaca krvi“.

LJekar Milan Radonja, koji ima krvnu grupu nulta negativna i do sada je 20 puta dao krv, rekao je da se uvijek rado odazove akcijama, što je učinio i danas.

„Obično ljudi misle da se doze krvi koriste za predoperativnu pripremu pacijenta. Međutim, krv se troši svakodnevno, kao i u terapijske svrhe, pa se može reći da 10 do 15 odsto pacijenata na bolničkom liječenju svakodnevno prima krv“, naveo je Radonja.

Nebojša Vidić istakao je da se redovno odaziva akcijama, te da je do sada krv dao sedam-osam puta.

„Pozvao bih sve građane koji su u prilici da daju krv jer je bitno za našu zajednicu. Takođe, pozvao bih građane i da se vakcinišu protiv virusa korona“, rekao je Vidić.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Gospava Pejić navela je da je aktiv dobrovoljnih davalaca krvi Bolnice „Srbija“ veoma aktivan jer su najbliži i često ih pozivaju u hitnim situacijama kada se mora reagovati u jednom danu kako bi bilo prikupljeno dovoljno jedinica da se pošalje na obradu krvi.

„Svima zahvaljujem, posebno aktivu davalaca krvi Bolnice, koji su uvijek na vrhuncu zadatka, pokazujući i humanost kada je u pitanju spasavanje života i putem ovih dragocjenih kapi“, poručila je Pejićeva.

Manifestacija povodom obilježavanja vijeka postojanja bolnice u Kasindolu nastavlja se sutra, kada je od 11.00 časova predviđeno održavanje okruglog stola medicinskih sestara i tehničara o temama „Mentorstvo i komunikacija u sestrinstvu“ i „Bolesnik kao objekat liječenja“, kada će biti upriličene i izjave za novinare.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare