Započeti pravnu borbu za povrat imovine porodice Jeftanović

3

U narednom periodu biće angažovan tim advokata koji će započeti mirnu pravnu borbu za povratak imovine porodice Jeftanović u Sarajevu, dogovoreno je na sastanku gradonačelnika Istočnog Sarajeva LJubiše Ćosića i Andree Jeftanović, praunuke jednog od najuglednijih sarajevskih Srba Gligorija Jeftanovića.

Ćosić je istakao da je cilj ukazati na činjenicu da Jeftanovići i ostale sarajevske porodice koje su gradile taj grad imaju pravo da se njeguje i čuva uspomena na njih i da im bude vraćeno ono što je istinski njihovo.

„Nemamo pravo da se odreknemo onoga što su Srbi dali u izgradnji Sarajeva i BiH, jer je to preduslov da bi razvijali Istočno Sarajevo“, rekao je Ćosić novinarima nakon sastanka sa praunukom Gligorija Jeftanovića.

On je naveo da je to pravna borba sa onim što se danas zove BiH za povrat imovine porodice Jeftanović s ciljem da se pokaže da Sarajevo, kakvo god da je sada, a Istočno Sarajevo pogotovo, ne može i neće da zaboravi ono što je ova porodica uradila za njegov razvoj, a što je nasilno prekinuto sa Drugim svjetskim ratom.

„Istorija je jedna, a Jeftanovići su u istoriji Sarajeva zauzimali značajno mjesto“, naglasio je Ćosić.

On je naveo da je u okviru aktivnosti koje se odnose na kulturu sjećanja Gradska uprava Istočno Sarajevo prošle godine obnovila porodičnu grobnicu Jeftanovića na sarajevskom gradskom groblju Bare.

Ćosić je rekao da najistaknutije mjesto pripada Gligoriju, čovjeku koji je tokom života /1841-1927/ dao značajan doprinos razvoju Sarajeva, ali i borbi za prava Srba i očuvanju kulture i tradicije svega što je nosilo srpski predznak u to vrijeme.

„Obnavljajući tu grobnicu smo ukazali na značaj srpskih porodica koje su u tom periodu 19. i 20. vijeka donijele preporod i razvoj Sarajeva“, naveo je Ćosić.

On je podsjetio da je Gligorije Jeftanović izgradio prvi hotel „Evropa“, da je bio začetnik akcionarstva u tadašnjem Sarajevu, jedan od osnivača prve srpske banke, zatim Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, te Srpskog pjevačkog društva „Sloga“, a pomagao je i izgradnju Saborne crkve.

„Gligorije Jeftanović je istinski simbol tadašnje BiH i Sarajeva i slobodno se može reći da je bio najbogatiji Srbin u 20. vijeku u tom gradu. On je mnogo doprinio tome kako danas izgleda Sarajevo“, rekao je Ćosić.

Ćosić je dodao da Andrea Jeftanović živi i radi u Čileu, te izrazio zadovoljstvo što je ova posjeta realizovana, uz želju da pokažu da su korijeni Istočnog Sarajeva u Sarajevu.

Jeftanovićeva je zahvalila za gostoprimstvo domaćina, navodeći da se osjeća kao kod kuće, te dodala da je u okviru posjete gradu imala priliku da i nešto novo nauči, te spozna o svojim porodičnim korijenima.

„Osjećam se kao novi građanin ove zemlje, a zahvalna sam gradonačelniku Ćosiću što me je ugostio i omogućio da dobijem neke nove podatke o mojoj porodici, ali i započinjem pravnu borbu za povrat porodične imovine“, istakla je Jeftanovićeva.

Jeftanovićeva je izrazila nadu da će ponovo da dođe i da će naučiti srpski jezik.

Jeftanovićeva je diplomirani sociolog, doktorirala je latinoameričku književnost na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju i predaje na Univerzitetu u Santjagu. Ona je i romanopisac, dobitnica više nagrada iz književnosti, a radi i kao pozorišni kritičar.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović istakao je da se ovakvim aktivnostima pokazuje odnos prema ljudima koji su stvarali na ovom području.

„Grad Sarajevo svojim ponašanjem prema porodici Jeftanović pokazuje kako se odnosi i kako bi voljeli da se neke stvari zaborave. Oni, u stvari, i nisu baš presrećni što se ove aktivnosti pokreću, a to su pokazali odnosom prema imovini ove porodice“, istakao je Kostović, koji je istoričar.

On je dodao da se o Jeftanovićima može mnogo pričati, ali posebeno o Gligoriju, koji je živi dokaz da su ljudi koji su materijalno sticali dosta u to vrijeme, osim ulaganja u privatni biznis, novac ulagali u sport, kulturu, odnosno u sve što je trebalo da ostavi trag u tom gradu.

„NJen /Andrein/ djed Dušan je isto krenuo stopama Gligorija, ali je, nažalost, odveden u Jasenovac i ubijen 1941. godine. NJen djed stric Zdravko je jedan od četvorice osnivača Sportskog društva `Slavija`“, dodao je Kostović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ustaše su ubijale sve redom Srbe u Sarajevu tokom II svjetskog rata, a u prvom redu su im bili meta bogatiji i ugledni Srbi-Sarajlije. Imovinu im bezočno pljačkali i otimali, da bi kasnije nakon rata raznim marifetlucima uz naklonost lokalnih vlasti, privatizovali tu imovinu. Restitucija otete imovine nikad nije sprovedena, i sada nakon poslednjeg rata. Opstrukcija da se Srbi ne vrate na svoju imovinu, i na tom planu ništa se ne radi da se ispravi decenijska nepravda i obeštete vlasnici imovine.

Mi nismo sposobni da nadjemo i optuzimo krivce za zlocine pocinjene nad nasim stanovnistvom u proslom ratu, a kamo li da uspijemo vratiti imovinu koja je oteta prije sto godina.

defetizam