Zapečaćene četiri pilane

0

Šumarski inspektori u Republici Srpskoj izrekli su za sedam mjeseci ove godine 197 kazni u vrijednosti 306.929 KM, rekao je Srni glavni republički šumarski inspektor Goran Ljubojević.

Zbog počinjenih prekršaja podneseno je 12 prekršajnih i jedna krivična prijava, a u 23 slučaja dostavljene su informacije nadležnim centrima javne bezbjednosti i tužilaštvima radi provođenja dalje istrage.

Šumarski inspektori i inspektori rada su, prema zaključku Vlade, od decembra prošle do aprila ove godine izvršili 537 kontrola rada pilana, a u 171 slučaju otkrivene su nepravilnosti u radu.

Ljubojević kaže da je problem nelegalnog rada u ovoj oblasti posebno izražen u regiji Istočnog Sarajeva, na Sokocu i Palama, gdje su neke kontrole inspektori vršili, uz asistenciju policije, a bilo je i verbalnih prijetnji inspektorima.

Tokom kontrole pilana, četiri postrojenja su zapečaćena, doneseno je 137 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, u 19 slučajeva oduzeto je 151,7 metara kubnih drvnih sortimenata, čija je vrijednost 13.963 KM.

Izrečeno je 56 prekršajnih naloga čija je vrijednost 72.969 KM.

Šumarska inspekcija je za sedam mjeseci ove godine izvršila 1.259 kontrola, a u 372 slučaja utvrđene su razne nepravilnosti koje se odnose na nedovoljan broj radnika, na slučajeve gdje radnici nisu kvalifikovani za rukovaoce određenim mehanizovanim sredstvima, neposjedovanje upotrebnih dozvola za postojeća mehanizovana sredstva i nevođenje dnevnika za izvođenje radova.

Nepravilnosti su utvrđene i kada je riječ o realizaciji izvođačkih projekata, prekoračenju etata, u odjelima nakon sječe nije izvršen tehnički prijem izvršenih radova, uočeni su i slučajevi pogrešnog klasiranja šumskih drvnih sortimenata.

Subjektima kontrole izdato je 276 rješenja za otklanjanje nepravilnosti, u 33 slučaja izrečena je mjera oduzimanja, a u 20 slučajeva mjera zabrane.

U ovom periodu kontrolisani su i izvođači radova iz drugog entiteta koji nisu posjedovali odgovarajuće licence, te im je naloženo da svoj rad usklade sa Pravilnikom Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare