Zanatsko-preduzetničko udruženje pred gašenjem

0

FOČA – Zanatsko-preduzetničko udruženje iz Foče nalazi se pred gašenjem zbog nedostatka novca i nemogućnosti plaćanja troškova zakupa kancelarije, električne energije i računa za telefon, saopšteno je iz ovog udruženja.

Kao jedno od rješenja, u Udruženju navode da bi, umjesto članarinama, njihov rad trebalo da se finansira određenim procentom, oko pet odsto od godišnjih taksi koje preduzetnici plaćaju na republičkom i opštinskom nivou, što bi bilo dovoljno za pokrivanje troškova zakupa kancelarije, struje i telefona.

Preduzetnicima u Foči upućen je apel da idejama i aktivnostima pomognu rad Udruženja, a pokrenuta je i procedura izbora novog rukovodstva.

Slabljenje privrednih aktivnosti odrazilo se i na rad ovog udruženja, a dodatni problemi, objašnjavaju u Udruženju, nastali su donošenjem Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti 2011. godine, kojim nije propisan mehanizam naplate članarine.

U Udruženju pojašnjavaju da je članarina, do donošenja ovog zakona, prikupljana na dobrovoljnoj osnovi, što je davalo kakav-takav nivo finansijskih uslova za funkcionisanje Udruženja, mada, sa dosta poteškoća.

Donošenjem Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti trebalo je da se ojača uloga Udruženja jer su mu dati i neki poslovi od javnog interesa, a članovi Udruženja, po tom Zakonu, postali su svi preduzetnici, koji su članstvo sticali upisom u Registar preduzetnika, podsjeća se u saopštenju.

„Zakonom je predviđeno da se udruženja finansiraju obaveznom članarinom u iznosu do dvije KM mjesečno po preduzetničkoj radnji, što je u prvi mah izgledalo kao dobro rješenje, ali se ubrzo u praksi pokazalo da nije propisan mehanizam koji bi omogućio prikupljanje ove članarine, čime je ovo relativno dobro rješenje doživjelo neuspjeh, a za direktnu posljedicu imalo je gubitak materijalne osnove za rad Udruženja i pad aktivnosti do nivoa prestanka rada“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja, koje je osnovano prije 12 godina, upozoravaju da bi prestanak njihovog rada imao štetne posljedice za preduzetnike, jer, kako ističu, postoji velika potreba za međusobnom saradnjom i za organizovanim nastupom prema institucijama na nivou BiH i prema tržištu.

Prema podacima opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, u Foči su na kraju 2013. godine bile registrovane 354 zanatsko-preduzetničke radnje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare