Žana Novaković – zlatna skijašica

0

Žana Novaković rođena je 24. juna 1985. godine u Sarajavu. U Palama je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na odsjeku Engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Palama. Ona je trenutno student treće godine na fakultetu za Fizičko vaspitanje i sport u Istočnom Sarajevu.

Njeno ime poznato je široj javnosti, ali sa razlogom. Naime, ova mlada skijašica, učesnica je brojnih domaćih i međunarodnih takmičenja, kupova, svjetskih prvenstava, kao i Olimpijskih igara koje su se održale 2010. godine u Vankuveru.

Žana je član SPD „Jahorina“ i članica A reprezentacije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

„Na skije sam stala prvi put sa 6 godina kada sam ih dobila od kućnog prijatelja i komšije da se takmičim sa djecom u ulici. Na tom zabavnom takmičenju bila sam najbolja. Tako sam zavoljela ovaj sport i nisam više poželjela da prestanem. 1992. godine postala sam članica skijaškog kluba „Romanija“. Nekolike godina kasnije trenirala sam za klub „Zeljezničar“, a od 2000. godine i sve do danas sam članica SPD „Jahorina“, počinje priču Žana o svojim prvim „koracima“ na skijama.

„Moj skijaški put nije bio lak, najviše zbog činjenice da je vezan sa početkom rata u našoj zemlji. Pored borbe na skijalištu bilo je uvijek borbe za finansije, organizaciju i svu drugu vrstu podrške koju je logično da primate od strane sportskih institucija. Iz tog razloga najveću podršku dugujem svojoj porodici, ali i mnogim drugim ljudima koji su vjerovali u mene i moj talenat. Oni su mi pomogli da ostanem dalje u ovom sportu pored svih teških okolnosti“, navela je Novakovićeva.

Rezultate koje je Žana postizala tokom svoje karijere, teško je pobrojati, jer su medalje brojne. Već dugi niz godina nosi titulu državne prvakinje u disciplinama slalom i veleslalom. Između ostaalih, najznačajniji uspjesi su svakako učešće na Olimpijskim igrama (CAN) „Vancouver 2010“, učešće na pet Svjetskih prvenstava, Santa Caterina (ITA), Are (SWE), Val’D Issere (FRA), Garmisch Partenkirchen (GER), Semmering (AUT). U Santa Ceterini je osvojila najbolju poziciju, bila je 28. u disciplini slalom. Učestovala je na mnogobrojnim takmičenjima Svjetskog kupa, ali nije uspjela doći do prvih bodova u Svjetskom kupu. Tokom dosadašnje karijere popela se 64 puta na pobjedničko postolje na Međunarodnim FIS trkama širom Evrope (ITA, AUT, SLO, BUL, GRE, SRB, CRO, BIH).

Za svoj uspjeh i postignute rezultate dobila je brojne nagrade i priznanja. Dugi niz godina bila je najbolja alpska takmičarka kluba, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine; četiri puta je proglašena za najbolju sportistkinju opštine Pale; dva puta je proglašena za najbolju sportistkinju grada Istočno Sarajevo; četiri puta se našla u izboru najboljih sportista Republike Srpske u organizaciji Glasa Srpske; na izboru sportiste Bosne i Hercegovine više puta se našla u krugu pet najboljih sportistkinja države; priznanje opštine Pale za doprinos i afirmaciju zimskog sporta; državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine – Savjet ministara Bosne i Hercegovine; priznanje Smučarskog saveza Republike Srpske kao učesnici Zimskih Olimpijskih Igara „Vancouver 2010“.

Pored talenta za skijanje, ova mlada dama voli i ples.

„Kao mlađa, dugo sam uporedo trenirala ples i skijanje. Iako je na kraju skijanje prevagnulo, ja i dalje svaku priliku koristim da zaplešem“, kaže talentovana sportistkinja.

Slobodno vrijeme koristi za druženje sa dragim ljudima: „Pošto je skijanje sport gdje se mnogo putuje, najviše slobodnog vremena volim da provodim u krugu svojih najbližih, porodice i bliskih prijatelja.“

Planovi za budućnost su vezani za skijanje koje je važan dio njenog života.

„Svi bliži planovi za budućnost vezani su za sljedeću skijašku sezonu i zimske Olimpijske igre koje će se održati u ruskom gradu Sočiju. Imam ostvarenu olimpijsku normu u disciplinama slalom i veleslalom, preostaje mi da obavim kvalitetne „suve“ pripreme kao i pripreme na snijegu i da napravim što bolji rezultat“, zaključila je Novakovićeva.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/zana-novakovic/] width=[54] height=[54] title=[Žana Novaković] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Autor:

Ivana Pavlović je rođena u Sarajevu 1988. godine. Ivana je diplomirani pravnik, učesnik brojnih projekata, radionica i volonterskih akcija. Drugi članci sa tagom Ivana Pavlović.


Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare