Zamjenik ruskog ambasadora otvorio izložbu „Put do pobjede“

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc svečano je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvorio izložbu „Put do pobjede“, čija je tema oslobođenje zemalja jugoistočne Evrope od nacističke okupacije tokom 1944. i 1945. godine.

„Sa posebnim zadovoljstvom otvaram večeras u Istočnom Sarajevu izložbu `Put do pobjede`. Posebno bih ukazao na simboliku jer je svečano otvaranje 24. juna kada je prije 75 godina u Moskvi održana prva vojna parada i proslavljen praznik pobjede u kojoj su učestvovali upravo oni koji su se borili protiv fašističke NJemačke u borbi koja je okončana njemačkom kapitulacijom i zauzimanjem Berlina“, rekao je Kerestedžijanc.

Zamjenik ruskog ambasadora je ukazao da je poseban naglasak izložbe posvećen oslobađanju teritorije Jugoslavije.

„Pripadnici Crvnene armije su rame uz rame sa herojima narodnooslobodilačke
borbe učestvovali u oslobanju teritorije Jugoslavije. Mi u Rusiji to dobro pamtimo i znamo i to veoma poštujemo. Današnja izložba jedna je u nizu događaja koje je
Ambasada Ruske Federacije organizovala u okviru obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, jer je to naš zajednički praznik“, poručio je Kerestedžijanc.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković naglasio je da se večerašnjom izložbom nastavlja tradicija dobre saradnje sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

„I ove godine prigodnim programom obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom. Nažalost, zbog epidemiološke situacije to nismo bili u mogućnosti da uradimo 9. maja. Ova izložba dio je većeg projekta `Put do pobjede: istorijski izvori svjedoče`, povodom 75 godina od pobjede nad fašizmom“, rekao je Janković.

On je naveo da će posjetioci do 28. juna imati priliku da vide jedinstvene arhivske slike koje pruža fond Državnog centralnog muzeja moderne istorije Rusije, Centralni arhiv Ministarstva odbrane Ruske Federacije, napominjući da je veliki dio tih materijala bio duže vrijeme klasifikovan kao strogo povjerljiv.

Direkor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo je pojasnio da je postavka izložbe skraćena za jedan dan jer će već od 28. juna biti organizovana izložba u sklopu „Principovih dana“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare