Zamijenjen krov na Centru za kulturu i informisanje

0

FOČA – Zgrada fočanskog Centra za kulturu i informisanje dobila je novi krov, čime je riješen problem prokišnjavanja i napravljen prvi korak energetske efikasnosti kojom bi ovaj objekat trebalo da dobije kvalitetnije i znatno jeftinije grijanje.

Centar za kulturu i informisanje finansirao je iz sopstvenih sredstava zamjenu krova, koja je koštala 17.500 KM, a umjesto dotrajalog salonita, postavljen je novi krovni pokrivač od lima površine 600 metara kvadratnih, zamijenjeni su oštećeni dijelovi krovne konstrukcije, te popravljeni oluci.

Direktor ove ustanove Vladimir Pantović istakao je da je krov prokišnjavao.

“Potrudili smo se da nađemo odgovarajući materijal, koji će dugoročno riješiti problem. Energetska efikasnost podrazumijeva određene standarde, tako da idemo etapno, pa će nakon zamjene krova uslijediti zamjena stolarije, što sve iziskuje velika finansijska sredstva, ali ćemo se truditi da to zaokružimo u naredne dvije godine”, rekao je Pantović.

Pantović je dodao da je krajnji cilj zamjena sistema grijanja i prelazak sa uglja na pelet.

“Obnovljiva energija je sada u trendu i to je zadaća svim državama i institucijama da bi se uštedjela energija. Mi se trenutno grijemo na ugalj i gubici su ogromni. Zgrada je velika i stara, pa zahtijeva stalna ualganja, tako da nam u svakom smislu predstoji dosta posla”, napomenuo je Pantović.

U zgradi Centra za kulturu i informisanje, osim prostorija koje služe za rad ove ustanove, djeluju i Radio Foča i škola stranih jezika, a u zgradi su smješteni i univerzitetska čitaonica, bioskop, te dva ugostiteljska objekta.

“Dnevno kroz zgradu prođe 200-500 ljudi i mi se trudimo da izađemo u susret svim korisnicima. U zimskom periodu, grijanje je prioritet i nastojimo da temperatura bude odgovarajuća u svim prostorijama, iako sve to iziskuje znatna finansijska sredstva”, naveo je Pantović.

Zgrada Centra za kulturu i informisanje napravljena je pedesetih godina prošlog vijeka, a krovna konstrukcija nije mijenjana još od 1975. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments