Zaledila rijeka Sutjeska

0

FOČA – U kanjonu rijeke Sutjeske-Vrataru, na magistralnom putu Foča-Gacko, temperatura se spustila na minus 31 stepen Celzijusov, pa je rijeka zaledila.
Predsjednik fočanskog Spasilačkog kluba „Volf“ Nenad Ikonić kaže da nikada u životu nije bio na hladnijem mjestu.

„Temperatura je minus 31 stepen Celzijusov, a udari vjetra dostižu brzinu i do 150 kilometara na čas. Sutjeska je poledila i moglo bi se prešetati po ledu sa obale na obalu, a tako nešto ne pamte ni najstariji mještani Tjentišta“, rekao je Ikonić Srni.

Fočanski spasioci su u pripravnosti, spremni u svakom momentu da u slučaju potrebe priteknu u pomoć, a jednom dnevno patroliraju do Tjentišta.

Oni upozoravaju sve zaljubljenike u prirodu da u ovakvim polarnim uslovima ne planiraju šetnju dužu od sat vremena.

„Ne preporučuje se obilazak planinskih vrhova, ali ni ostalih lokaliteta na području Nacionalnog parka `Sutjeska`, jer bi u ovakvim uslovima to bila samoubilačka akcija. Na ovim prostorima niko ne posjeduje opremu kojom bi mogao provesti noć na otvorenom, tako da je rizičan svaki duži boravak na ledenom vazduhu“, istakao je Ikonić.

On je napomenuo da je veoma važno da građani znaju da u svakom momentu mogu pozvati spasioce na besplatan broj Civilne zaštite 121.

Nadležnim zimskim službama spasioci sugerišu da posebnu pažnju obrate na puteve koji prolaze pored rijeka, jer je zbog klizavog kolovoza povećana opasnost od slijetanja s puta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare