Zakupac „Nove Romanije“ počinju primarnu proizvodnju naredne sedmice

0
Zakupac

SOKOLAC – Proizvodnja u drvoperađivačkom krugu „Nove Romanije“ na Sokocu, koji je zakupila firma „Hamdo grupa“, počeće naredne sedmice prorez trupaca, sa 40 radnika od prijavljenih 80 koji traže posao, a više od 2.000.000 KM naslijeđenih obaveza zakupac će izmiriti u naredna tri mjeseca.

Prema juče potpisanom ugovoru između Šumskog gazdinstva /ŠG/ „Romanija“ Sokolac i ŠG „Visočnik“ Han Pijesak, isporuka trupaca za novu firmu „Hamdo grupa“ počeće za dan-dva na stovarište primarne prerade drveta.

Dosadašnji izvršni direktor za proizvodnju u „Novoj Romaniji“ Petko Vukojičić rekao je Srni da će nastaviti isti posao u novoj firmi „Hamdo grupa“ i naveo da je sve spremno za početak proizvodnje u primarnoj preradi drveta.

„Isporuka sirovine do kraja ove godine je dogovorena, uplata izvršena unaprijed i čim trupci budu dopremljeni počeće proizvodnja rezane građe. Uskoro će uslijediti i ugovor o isporuci oblovine za narednu godinu od oko 45.000 metara kubnih na godišnjem nivou“, kaže Vukojičić.

On je podsjetio da je obaveza firme „Hamdo grupa“ da uplati 1.000.000 KM za neto plate radnika i da su ukupno preuzete obaveze, uključujući i doprinose, veće od 2.000.000 KM.

Vukojičić kaže da je u prvoj godini obaveza zakupca da zaposli do 100 radnika, prema ugovoru o zakupu na deset godina između „Nove Romanije“ i firme „Hamdo grupa“ 19. septembra, uz saglasnost Vlade Republike Srpske.

On je rekao da je nova firma prošle sedmice isplatila i 330.000 KM za neto plate za 26 radnika „Nove Romanije“ koji nisu željeli da nastave rad u ovom preduzeću, među kojima i su četiri koja su stekla uslove za penziju.

„Za 28 radnika koji žele nastaviti rad u ovom drvoprerađivačkom krugu tokom ove sedmice biće isplaćeno 20 odsto od zaostalih plata, a ostale preuzete obaveze prema radnicima i dobavljačima u roku od tri mjeseca, odnosno šest mjeseci od potpisivanja ugovora“, naglasio je Vukojičić.

On se nada da će u drvoperađivačkom krugu firme „Hamdo grupa“ na Sokocu, nakon Nove godine početi i finalna proizvodnja drvenih ploča i vrata velikog kapaciteta, za šta će kupovati rezanu građu od drugih primarnih prerada.

„Katarski investitor je već u fazi pregovaranja za uvoz novih linija za proizvodnju vrata velikog kapaciteta i ploča za proizvodnju namještaja. Već instaliramo sušare koje su oni kupili, u vrijednosti većoj od 300.000 KM“, najavio je Vukojičić.

On je rekao da je zakupac „Nove Romanije“ izmirio obaveze za električnu energiju od 45.000 KM, kupio sušare na sudskoj prodaji koje su bile u vlasništvu „Nove Romanije“ i dokupio sušaru kapaciteta 700 metara kubnih u jednom turnusu u kojoj će moći da se suši od 2.500 do 3.000 metara kubnih rezane građe.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare