Zakup poljoprivrednog zemljišta: Slijedi raspisivanje javnog poziva

0

Vlada Republike Srpske stavila je van snage Odluke o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske, koje se odnose na ukupno 13 slučajeva na području opština Sokolac, Gradiška i Kozarska Dubica, kako bi odgovarajuće opštinske službe u saradnji sa resornim ministarstvom dodjelu ovih parcela obavile u skladu sa Pravilnikom o postupku o davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini RS.

Ovom mjerom obuhvaćeno je i devet lokacija u KO Košutica i KO Baltići na području Sokoca, ukupne površine 355 ha, koje je koristilo devet poljoprivrednih proizvođača. U ranijim postupcima dodjele ovog zemljišta bilo je propusta, pa je bilo neophodno da opština zatraži saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za kvalitetnije rješavanje ovog pitanja.

Mi smo dobili saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da ovo zemljište, koje je od sada dijeljeno poljoprivrednim proizvođačima, vratimo pod nadzor opštine i ponovo raspišemo javni poziv za dodjelu.To je sve zakupljeno zemljište, sem Glasinačkog polja, a vjerovatno će doći i za taj prostor ovako nešto.

Do sada je Vlada RS određivala komisiju za dodjelu zemljišta, ali je bilo niz nesporazuma i problema, pa čak i sa tragičnim ishodom u jednom slučaju. U narednom periodu sve aktivnosti će voditi opština Sokolac i objaviće javni oglas za zakup poljoprivrednog zemljišta, koje je u svojini RS, a nalazi se na dvije pomenute Katastarske opštine.

Mi ćemo obaviti anketu, u kojoj ćemo zainteresovane građane pitati kakve su njihove potrebe i nastojaćemo da sve kvalitetno uredimo.Lično preuzimam odgovornost i upotpunosti se angažovati da se ova oblast uredi pravično na najbolji način, kaže načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Potsjetimo da je u maju prošle godine donesen Pravilnik o postupku davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini RS, kojim se uređuju; način, uslovi i postupak davanja u zakup radi obavljanja poljoprivredne proizvodnje. Prema ovom aktu zemljište se daje u zakup putem javnog oglasa, pribavljanjem pisanih punuda ili javnog nademetanja.

Za zakup ovih parcela mogu se prijaviti privredna društva registrovana za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, preduzetnici registrovani u ovoj branši i fizička lica, odnosno proizvođači, čija imanja su registrovana kao poljoprivredna gazdinstva. Zemljište u zakup mogu dobiti samo lica sa područja lokalne zajednice u kojoj se parcele nalaze i lica koja posjeduju poljoprivrednu mehanizaciju. Pravo prvenstva imaju fizička i pravna lica koja nemaju zaključen ugovor o koncesiji za korištenje poljoprivrednog zemljišta u svojini RS.

Maksimalna površina koja se može dati u zakup iznosi do 200 ha za privredno društvo, do150 ha za preduzetnike i do 100 hekatara za poljoprivrednike. Poljoprivredno zemljište daje se po sistemu katastarske čestice ili blok parcele prema cijenama godišnje zakupnine u skladu sa pravilnikom.

Stručne poslove u vezi sa prikupljanjem potrebne dokumentacije i vođenjem postupka davanja u zakup obavlja nadležni organ jedinice lokalne samopurave, što će nakon prikupljenog mišljenja putem ankete uraditi i odgovarajuće službe opštine Sokolac u narednom periodu, kako bi se do početka proljećnih radova na imanjima obavile sve neophodne aktivnosti vezane za davanje zemljišta u zakup poljoprivrednicima koji će redovno izmirivati svoje obaveze prema zajednici.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare