Zajedničkom saradnjom do iskorištavanja potencijala rijeke Drine

0

FOČA – Opštinama koje gravitiraju rijeci Drini neophodno je povezivanje kroz zajedničke projekte da bi se podigla turistička ponuda ovog kraja, a potencijali iskoristili na najbolji način, ocijenili su učesnici okruglog stola „Drina nas spaja“, koji je održan u Foči.


Predstavnici opština Višegrad, Novo Goražde, Goražde, Bajina Bašta i Foča imali su priliku da razmijene iskustva u organizaciji turističkih manifestacija i dogovore zajedničke projekte prekogranične saradnje putem kojih bi lakše iskoristili sredstva evropskih fondova.

Službenik za turizam Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta Siniša Spasojević rekao je da ove opštine dosta toga vezuje i pogodno je za realizaciju zajedničkih projekata.

Na ovom skupu je poručeno da će doprinos međusobnoj saradnji opština u slivu rijeke Drine dati i Višegrad, gdje se posljednjih godina bilježi sve veća posjećenost turista, zahvaljujući Andrićgradu i potencijalu rijeke Drine.

„Trudimo se da se Drina, kao biser Višegrada, predstavi u najboljem svjetlu, a danas smo se usaglasili da treba da intenziviramo sastanke i saradnju da bismo postigli zajednički cilj, a to je iskorištavanje resursa i potencijala rijeke Drine“, rekao je savjetnik načelnika opštine Dejan Krsmanović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da postoje brojni razlozi zbog kojih Drina može biti zajednički turistički potencijal i kojom se može obogatiti turistička ponuda svih opština u njenom slivu.

„Očekujemo da se uskoro otvori novi poziv prekogranične saradnje između BiH i Srbiije koji će se bazirati na zaštiti prirodnih dobara i valorizaciji kulturno-istorijskih dobara. Tražićemo pouzdanog partnera sa kojim ćemo moći da na tom planu uradimo projekat od obostarne koristi i mislimo da sa Bajinom Baštom taj potencijal može biti vrlo iskoristiv“, objasnio je Mašić.

Skupom u Foči počela je dvodnevna turističko-zabavna manifestacija „Drinska avantura“, čiji je organizator ovdašnji Omladinski pokret.

Prva „Drinska avantura“ u Foči okupiće stotine učesnika iz Republike Srpske, BiH i Srbije koji će, osim u debatama, moći da uživaju u regati gornjim tokom Drine, muzičkim koncertima i drugim zanimljivim sadržajima.

„Mnogo nam znači podrška organizatora Drinske regate iz Bajine Bašte kako u logistici i savjetima tako i u svakom drugom obliku, jer bez udruživanja snaga, međusobnih posjeta i razmjene iskustava nema ni kvalitetnog turističkog proizvoda“, rekao je predsjednik Omladinskog pokreta Foča Mladen Mandić.

Mandić je pozvao mlade, ljubitelje prirode, avanture i zabave da se pridruže i podrže prvu „Drinsku avanturu“ koja ima perspektivu da postane jedna od najmasovnijih manifestacija u ovoj opštini.

Fočanskom Omladinskom pokretu podrška u organizaciji „Drinske avanture“ stigla je od Ministarstva porodice omladine i sporta Republike Srpske, opštine Foča i lokalnih rafting klubova i preduzetnika.

U okiviru ove manifestacije večeras od 21.00 čas na platou Akvaparka biće održan koncert grupe „Zabranjeno pušenje“, a kao predgrupa nastupiće „Majstorsi“.

Za sutra je uz moto „Gdje nastaje Drina, počinje avantura“ planiran spust gumenim čamcima i drugim plovilima od Rafting centra „Bastasi“ do Akva-parka „Ušće“, dug 15 kilometara.

Druženje na Drini, nakon takmičarskog dijela, nastaviće se „Igrama bez granica“ i di-džej žurkom na Akva parku.

Za posjetioce sa strane obezbijeđen je besplatan kamp na pomoćnom stadionu Fudbalskog kluba „Sutjeska“ u Donjem Polju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare