Zajedničkim projektima aplicirati ka EU fondovima

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnici devet opština iz Kantona Sarajevo i šest iz Istočnog Sarajeva dogovorili su se danas da bude formirano koordinaciono tijelo za usaglašavanje zajedničkih projekata kojima bi se apliciralo ka EU fondovima.

Na današnjem sastanku u Sarajevu, na kome je razgovarano o saradnji ova dva grada i zajedničkim projektima sa kojima bi aplicirali prema EU fondovima, rečeno je da bi se, za početak, ti projekti odnosili na oblast turizma i kulturno-sportske manifestacije.

Načelnik sarajevske opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić istakao je da se već nekoliko godina priča o IPA fondovima, ali da se malo uradilo da bi se dobila određena sredstva sa “zdravim” projektima, zbog čega je pokrenuta inicijativa da se organizuje sastanak načelnika iz Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo.

“Na današnjem sastanku dogovorićemo dalju saradnju između opština i objediniti projekte kako bi mogli zajednički aplicirati prema Briselu i EU”, rekao je Hadžibajrić novinarima.

On je napomenuo da se, saradnjom opština iz oba entietata, lakše mogu dobiti sredstva od EU, jer predstavnici iz Brisela takve projekte prepoznaju i pomažu u njihovoj realizaciji.

“Potrebno je krenuti sa `mrtve tačke`, jer smo svi u istoj ekonomskoj situaciji, odnosno besparici, a zajednički bi se mnogo toga moglo uraditi”, istakao je načelnik opštine Stari Grad.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija istakao je da su Istočno Sarajevo i Kanton Sarajevo do sada imali više zajedničkih aktivnosti, a kao poseban projekat od interesa za BiH izdvojio je Olimpijadu mladih koja će biti održana 2017. godine.

On je rekao da su ljudi na ovim prostorima “naslonjeni” jedni na druge i da ne vidi budućnost bez saradnje.

Ambasador Francuske u BiH Rolan Žil rekao je da je načelnike iz oba entiteta okupio poseban projekat, a to je sportska manifestacija koje će početi 22. juna i trajaće 15-ak dana.

“Na organizaciji ovog sportskog događaja francuska Ambasada i predstavnici opština rade već dvije godine. Saradnja na ovom projektu bila je izuzetna i usmjerila nas je i na druge projekte. Načelnici su imali ideju da se okupe i rade na projektima koji su bitni za ovo područje, a za koje imaju izuzetne adute”, naveo je Žil.

On je napomenuo da su načelnici ti koji treba da odrede koji su im projekti prioritetni kako bi iskoristili najnoviji prijedlog EU koji se odnosi na paket za ekonosmki rast, a koji čine fondovi koji su na raspolaganju i traže dobre razrađene projekte.

“Raspoloživi fondovi EU nisu iskorišteni, jer nisu postojali projekti, a moj prijedlog je da treba nastaviti raditi na turističkim projektima”, naveo je francuski ambasador.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments