Zahvaljujući besplatnoj vantjelesnoj oplodnji rođeno 420 beba

0

ZVORNIK – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je u Srpskoj rođeno 420 beba, zahvaljujući besplatnoj vantjelesnoj oplodnji, koju su obezbijedile institucije Republike Srpske.

„Zadovoljna sam, jer malim intervencijama, kao što je omogućavanje dva besplatna pokušaja vantjelesne oplodnje, imate već toliko novorođene djece“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Zvorniku, nakon posjete Udruženju porodica sa problemom steriliteta „Bebe jedan“.

Ona je istakla da je samo zbog takve mjere u Republici Srpskoj rođeno 420 beba, od kojih 16 u Zvorniku, gdje ima još nekoliko trudnoća i očekuju se porodi.

Tokom posjete ovom udruženju zajedno sa potpredsjednikom Vlade Nadom Tešanović, Cvijanovićeva se upoznala o rezultatima akcija koje zajedno rade Vlada Srpske i lokalna zajednica, a usmjerene su na dobijanje novih stanovnika Republike Srpske.

„Htjeli smo da vidimo kako se može unaprijediti zakonodavni okvir i da se određene stvari poboljšaju da bismo mogli sa više izvjesnosti da očekujemo uspješnost ovakvih trudnoća“, rekla je Cvijanovićeva.

Potpredsjednik Vlade i ministar porodice, omladine i sporta Srpske Nada Tešanovićeva rekla je da je zvorničko udruženje prije par godina iniciralo da u okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske bude planiran grant za vantjelesnu oplodnju, pa je Fond zdravstvenog osiguranja počeo da finansira prvi pokušaj.

Ona je istakla da su, zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je na inicijativu Udruženja „Beba 1“ dodijelio 500.000 KM, obezbijeđena sredstva za drugi pokušaj vantjelesne oplodnje.

Tešanovićeva je podsjetila da je Vlada Srpske na jednoj od prethodnih sjednica donijela zaključak da obaveže sve lokalne zajednice da finansiraju treći besplatan pokušaj vantjelesne oplodnje.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj postoji samo jedna klinika za vantjelesnu oplodnju i da se u Kliničkom centru Banjaluka mora stvoriti mogućnost za obavljanje ove procedure.

„Dok to pitanje ne bude riješeno moramo vidjeti kakve su mogućnosti da pružimo šansu ženama da idu van Republike Srpske i da to finansira Fond zdravstva.O tome ćemo se dogovarati na zajedničkom sastanku u narednom periodu“, istakla je Tešanovićeva.

Ističući da mora biti donesen zakon o vantjelesnoj oplodnji na koji se čeka godinama, Tešanovićeva je navela da je donošenje ovog zakona u programu rada resornog ministarstva.

Predsjednik Udruženja „Beba jedan“ Nikolina Oro istakla je da je današnja posjeta predsjednika i potpredsjednika Vlade Srpske potvrda da je problem steriliteta prihvaćen kao problem društva i da će Vlada povesti više računa o tome.

„Dogovorili smo se da ćemo sve probleme koje prate ljude sa problemom steriliteta pokušati da riješimo na sastanku sa ministrima porodice, omladine i sporta, ministrom zdravlja i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja. Ovo nam je potvrda da smo na pravom putu i da je jedini pravi rezultat svaka beba koja se rodi iz liječenog steriliteta“, rekla je Oro.

Kao najveće probleme, Oro je istakla što u Srpskoj ima samo jedna klinika za vantjelesnu oplodnju, što nemaju pravo izbora, što ne postoji zakon o vantjelesnoj oplodnji, gdje je najbitnija donacija jajnih ćelija i spermatozoida, kao i što postoje samo dvije besplatne vantjelesne oplodnje i što su ograničene godina.

Oro je izrazila nadu da će to biti riješeno na sastanku koji će uskoro biti održan u Banjaluci.

Predsjednik i potpredsjednik Vlade Srpske uručile su poklon za bebe Nikolini Oro, koja je nedavno rodila blizance.

Zvorničko udruženje osnovano je u decembru 2010. godine, broji 71 bračni par. Od osnivanja Udruženja rođeno je 16 beba.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare