Zahtjev OHR-u za aktiviranje komisije za Sarajevo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo sutra će OHR-u predati zahtjev za aktiviranje komisije za traženje nestalih Srba u Sarajevu, te zatražiti prijem kod visokog predstavnika Valentina Incka u narednih 10 dana.

Porodice su na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu odlučile da od Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica zatraže informacije o jami Radača u Mostaru, u kojoj se, prema nekim nepotvrđenim informacijama, nalazi oko 300 tijela sarajevskih Srba.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić ponovo je danas istakao da ekshumacije na lokalitetima u Sarajevu, za koje su utrošena ogromna finansijska sredstva, nisu dale nikakve rezultate.

„U Sarajevu su kopane lokacije u Buća Potoku, na Alipašinom Polju, Kazanima, Darivi, groblju `Lav` i mnoge druge, a nijedna kost nije nađena. U protekle tri godine nijedno lice nije identifikovano u Spomen-kosturnici u Lukavici“, rekao je Vranić novinarima.

Zbog toga će porodice i od Republičkog odbora za traženje nestalih zatražiti da angažuje veći broj ljudi na traženju nestalih lica, budući da dosadašnje aktivnosti nisu donijele očekivane rezultate.

Vranić je istakao da su mnoge porodice biološki nestale, a svoje najbliže srodnike nisu dostojno sahranile.

Potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Milka Kokot potvrdila je novinarima da je traženje nestalih Srba godinama „na mrtvoj tački“.

„Godine prolaze, a porodice, koje samo imaju bol, tugu i jad, i dalje čekaju. Kažu nam da je prekopano Sarajevo i da nisu ništa našli. Na kraju će biti da u Sarajevu uopšte nije bilo Srba, da tu nisu živjeli i da nisu ubijani“, rekla je Kokotova, koja traga za ocem i bratom koji su ubijeni 4. maja 1992. godine u sarajevskom naselju Aneks.

Prema njenim riječima, još 365 porodica sa ove regije traga za svojim najmilijim, koji su ubijeni samo zato što su Srbi.

Kokotova je navela da je ova organizacija tokom svojih traganja došla do saznanja da su tijela sarajevskih Srba izmještena i naknadno zakopana u Visokom.

„O tome bi sve trebao znati predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović. To znači da Institut treba da radi po ovom pitanju, a nama ništa ne govore. Porodice nas obavijeste kada dođu u Spomen-kosturnicu da preuzmu posmrtne ostatke svojih srodnika“, rekla je Kokotova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare