Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja „otvorenog grada“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Političko Sarajevo nastoji da od nepobitne činjenice da je Sarajevo etnički čist grad napravi model društva u kojem bi se Srbima određivalo šta i gdje mogu, a šta ne mogu da pokazuju, što je put koji vodi u sunovrat i ono malo zajedništva koje po Dejtonu postoji u BiH, rekao je Srni protojerej-stavrofor Darko Đogo.

Đogo, profesor na Bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči, istakao je da deklaracija o osudi podizanja tri prsta u Kantonu Sarajevo ima svoju komičnu i tragičnu stranu.

„Komična strana te deklaracije ogleda se u apsolutnoj apsurdnosti takvog čina. Da li će sada košarka biti zabranjena u Kantonu Sarajevo? Da li bilo koji sport u kome se sa tri uzdignuta prsta signalizuje rezultat ili prekršaj? Kako je uopšte moguće da nekome pada na pamet nešto tako apsurdno i besmisleno? Što bi rekao NJegoš – tu ljudsko zapire poznanje“, upitao je Đogo.

Međutim, ukazao je on, ista odluka ima i svoju tamnu i tragičnu stranu.

„NJome se šalje poruka o tome da je proces etničkog čišćenja – okončan, pa se prostor, kako su nas nedavno, nakon incidenta na Ilidži ubjeđivali, `otvorenog grada` mora konačno zatvoriti za svaki oblik simboličkog i stvarnog prisustva Srba u gradu koji je bez srpske kulture i prisustva – sjenka istorijskog Sarajeva“, pojasnio je Đogo.

Prema njegovim riječima, statistička je nepobitna činjenica da je Sarajevo etnički čist grad.

„Ali, sada tu činjenicu političko Sarajevo nastoji na pretvori u model čitavog društva takozvane `BiH` u kojoj bi se Srbima određivali šta i gdje mogu, a šta ne mogu da pokazuju. To je put koji vodi u sunovrat čak i ovo malo zajedništva što ga po sili Dejtona imamo“, ocijenio je Đogo.

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je juče usvojila deklaraciju kojom se osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija, a koju je predložio Klub SDA.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Moja Hercegovina)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare