Забрањен увоз двије пошиљке јагода из Албаније

0

БАЊАЛУКА – Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз двије пошиљке са укупно 1.630 килограма јагода поријеклом из Албаније због повећаног садржаја пестицида, речено је Срни у Инспекторату Српске.

Приликом прегледа пошиљке надлежни инспектор је узео узорке за лабораторијску анализу ради испитивања остатака пестицида.

На основу извјештаја о лабораторијској анализи у испитиваном узорку утврђено је повећано присуство пестицида изнад вриједности прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у и на храни, те храни за животиње.

Поступајући по резултатима анализе, инспектор је донио рјешење којим је забрањен увоз и наложено уништавање пошиљке у присуству надлежног инспектора.

У складу са сезонским карактером појединих врста воћа и поврћа инспекција посебну пажњу усмјерава управо на циљане контроле, те је са почетком сезоне увоза јагода, акценат усмјерен на ове пошиљке, навели су у Инспекторату.

У овој години до сада је забрањен увоз укупно пет пошиљки јагода поријеклом из Албаније управо због повећаног садржаја пестицида.

(www.palelive.com / Срна / Фото: Илустрација)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare