Za zapošljavanje pripravnika 256.000 KM

0

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović potpisao je danas ugovore sa poslodavcima kojima je odobren prijem pripravnika po opštinskom Projektu zapošljavanja pripravnika visoke, više i srednje stručne spreme u Zvorniku, za šta će lokalna zajednica u narednoj godini izdvojiti 256.000 KM.
Odobren je prijem 51 pripravnika za ukupno 18 pravnih lica.

„Obezbijedili smo sredstva za zapošljavanje 51-og pripravnika, od kojih su 17 sa visokom stručnom spremom, jedan sa višom i 33 pripravnika sa srednjom stručnom spremom. Za ovu aktivnost lokalna zajednica će u narednoj godini izdvojiti 256.000 KM, jer ćemo finansirati 80 odsto bruto plate pripravnika“, rekao je Stevanović novinarima.

On je dodao da je ovim licima ovo prvo zaposlenje i da je ovo nastavak niza aktivnosti koje lokalna zajednica provodi da bi mladim ljudima bilo omogućeno odrađivanje pripravničkog staža.

Ističući da će ovih aktivnosti biti još, Stevanović je najavio da će se već početkom naredne godine, zajedno sa poslodavcima koji zapošljavaju na ovim prostorima, nastojati da što više mladih dobije priliku da stekne prvo radno iskustvo.

On je izrazio zahvalnost poslodavcima koji su zaposlili pripravnike, kao i za razumijevanje koje pokazuju da bi mladi dobili prvi posao.

Mjesečnu bruto platu za VSS opština će finansirati u iznosu 750 KM, a poslodavac 187 KM, za VŠS opština će finansirati u iznosu 589 KM, a poslodavac 147 KM, dok će mjesečnu bruto platu za SSS opština finansirati u iznosu 495 KM, a poslodavac 124 KM.

Kompanija „Alumina“ iz Zvornika potpisala je ugovor za prijem 15 pripravnika.

Pomoćnik direktora za operativne poslove u „Alumini“ Stevo Savić rekao je da je ovo drugi projekat zapošljavanja pripravnika koji u ovoj godini realizuje kompanija.

„Prvi je bio po projektu Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske kada smo primili 25 pripravnika i dodatnih šest koje smo primili samostalno. Konkurisali smo i na treći projekat koji je Ministarstvo finansija raspisalo za prijem 50 radnika i očekujemo da ćemo ući i u taj projekat“, rekao je Savić.

On je naglasio da „Alumina“ pravi veoma ozbiljan pristup novom zapoljšavanju, kreira ozbiljne programe osposobljavanja i obuke, i izrazio uvjerenje da su ljudi prepoznali značaj, snagu i kapacitet koji ova kompanija nudi svakom mladom, obrazovanom čovjeku na polju lične afirmacije i usavršavanja.

Savić je izrazio očekivanje da će najznačajniji broj pripravnika ostati da radi u kompaniji.

Direktor firme „Zvorničanka“ Mihajlo Ostojić potpisao je ugovor za prijem četiri pripravnika, za koliko je ova firma konkurisala.

Ističući da „Zvorničanka“ ima strategiju razvoja koja joj omogućava uzlaznu liniju u poslovanju, Ostojić je rekao da podržava ovakve projekte lokalne zajednice kojim se omogućava da mladi dobiju posao, a firme potreban kadar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare