Za vikend „Dan kosidbe Romanija 2019“

0

SOKOLAC – Tradicionalna manifestacija „Dan kosidbe Romanija 2019“ biće održana tokom vikenda, 29. i 30. juna, na Sokocu, odlučio je danas Organizacini odbor ove manifestacije.

Predsjednik Organizacionog odbora Danko Vučetić rekao je Srni da je trajanje manifestacije ove godine produženo na dva dana, te da će biti otvorena u subotu, 29. juna, u Brezjaku kod Sokoca koncertom bendova narodne muzike.

On je naveo da će u nedjelju, 30. juna, od 11.30 časova početi pojedinačno takmičenje u košenju trave ručnom kosom na više od 20 pripremljenih parcela u Brezjaku, a od 13.00 časova i ekipno takmičenje.

„Na Romaniji i ove godine očekujemo najbolje kosce sa takmičenja iz Mrkonjić Grada, sa Rajca, iz LJiga, Pljevalja, kao i iz svih krajeva Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH“, rekao je Vučetić, koji je i zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

U sportskom dijelu programa planirana su nadmetanja, u bacanju kamena s ramena i u nadvlačenju konopca.

On je rekao da je za najbolje kosce i pobjednike u sportskim disciplinama obezbijeđen nagradni fond od oko 2.000 KM.

Vučetić je najavio zanimljiv kulturno-zabavni program i drugog dana manifestacije uz učešće bendova, guslarskih društava i više pjevačkih grupa izvorne pjesme.

On je dodao da je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora pokrenuta inicijativa za formiranje Udruženje „Romanijski kosac“, koje bi okupilo uspješne kosce šire Sarajevsko-romanijske regije.

Prema njegovim riječima, ovo udruženje bi predstavljalo sarajevsko-romanijski kraj na takmičenjima u košenju trave ručnom kosom na prostoru bivše Jugoslavije.

Vučetić je rekao da će Organizacini odbor nastojati da ovu privredno-turističku manifestaciju obogati sadržajima iz kulturne baštine romanijsko-glasinačkog kraja, kako bi to nasljeđe zaštitili od zaborava.

Organizator „Dana kosidbe“ je sokolačka Turistička organizacija, a pokrovitelji grad Istočno Sarajevo, opština Sokolac i privrednici romanijske regije.

Ova manifestacija prvi put je održana od 1975. godine pod nazivom „UPI-jev dan kosidbe“ na Han Kramu, a od 2012. godine održava se na području opštine Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare