Za uređenje korita Sapne i dijela korita Drine sedam miliona KM

0

ZVORNIK – U Zvorniku je počeo projekat uređenja korita rijeke Sapne i dijela korita Drine u vrijednost oko sedam miliona KM, potvrdio je danas Srni zamjenik gradonačelnika ovog grada Bojan Ivanović.
Ivanović je rekao da bi radovi trebalo da budu završeni sredinom naredne godine.

„Gradska uprava Zvornik izdvojiće oko milion KM za regulisanje imovinsko-pravnih odnosa, dok su ostalo grant sredstva koja je grad dobio za ovaj projekat“, rekao je Ivanović.

Ističući da je ovo jedan od najbitnijih projekata u Zvorniku, Ivanović je rekao da bi završetkom ovih radova trebalo da bude riješen problem plavljenja naselja uz Sapnu i Drinu gdje je u poplavama 2010. i 2014. godine pričinjena znatna materijalna šteta.

Prema njegovim riječima, ovim projektom predviđeno je uređenje korita rijeke Sapne u dužini od 4,6 kilometara, od naselja Cer do ušća u Drinu, kao i gradnja drinske obaloutvrde u naseljima Tršić i Tabanci u dužini od 1,8 kilometara.

„Predviđeno je postavljanje kamenih obloga i njihovo betoniranje u koritu rijeke Sapne koje će u dnu biti široko sedam, a na vrhu 22 metra. Sa takvom regulacijom više ne bi trebalo biti problema sa poplavama“, ocijenio je Ivanović.

Podsjećajući da je nekoliko naselja uz Sapnu poplavljeno 2010. i 2014. godine, Ivanović je naglasio da su zbog obuzdavanja ove rijeke tražena sredstva za regulaciju ovog vodotoka, koja su dobijena putem grantova, dok je Gradska uprava bila zadužena da reguliše imovinsko-pravne odnose.

„Cjelokupan projekat trebalo bi da bude završen do sredine naredne godine, čime bi bili riješeni gotovo svi problemi sa poplavama na području Zvornika“, naglasio je Ivanović.

Samostalni stručni saradnik za mjere zaštite i spasavanja u Službi civilne zaštite Zvornik Dejan Galić smatra da projekat uređenja korita Sapne i dijela korita Drine ima višestruki značaj.

„Projekat je bitan za nekoliko naselja uz Sapnu koja su gusto naseljena i koja su imala ogromne probleme sa poplavama 2010. i 2014. godine“, rekao je Galić.

Galić je istakao da će regulacijom korita Sapne biti zaštićena imovina mjesnog stanovništva i podsjetio da je u navedenim poplavama nivo vode u ovim naseljima prelazio prve spratove kuća.

On je ukazao da će, osim zaštite imovine od poplava, biti riješeni i problemi prekida putnih komunikacija, jer je 2014. godine Sapna u Čelopeku poplavila magistralni put Zvornik-Bijeljina, zbog čega je saobraćaj bio obustavljen.

Prema njegovim riječima, obradive površine i poljoprivredna gazdinstva biće potpuno zaštićena, a obaloutvrda biće podignuta na nivo najvećih poplava, odnosno stogodišnjih voda.

Galić je podsjetio da je jedan dio radova na ovom projektu već završen, pa se očekuje da sve bude završeno u planiranom roku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare