Za tunel „Stambulčić“ još sedam miliona KM

0

Nakon što je Vlada RS odobrila javnom preduzeću „Putevi RS“ da se zaduži za sedam miliona KM zbog završetka gradnje tunela Stambulčić na Palama, redakcija „EuroBlica“ nije uspjela da sazna koji su se konkretno „nepredviđeni radovi“ pojavili na ovom projektu.

Vlada RS je prošle godine iz Razvojnog programa odobrila 10 miliona maraka za gradnju ovog tunela, da bi se pred sami, ugovorom definisan završetak radova pojavili „nepredviđeni radovi od sedam miliona KM“.

Inače, po Zakonu o javnim nabavkama BiH u ovakvim slučajevima moguće je izdvojiti maksimalno 50 odsto novca od vrednosti glavnog ugovora. Maksimalnih 50 odsto glavnog ugovora za gradnju tunela Stambulčić je pet miliona maraka.

Redakcija „EuroBlica“ je u ponedeljak, 23. avgusta, tražila objašnjenja od investitora „Putevi RS“ u vezi sa nepredviđenim radovima, ali ih do juče nismo dobili. Objašnjenje nam je uskratio i izvođač radova – „Niskogradnja“ iz Laktaša.

Direktor „Puteva RS“ Mladen Lazendić ranije je elektronskim medijima izjavio kratko kako je „uobičajeno da se pojave nepredviđeni radovi na ovakvim projektima“. „To se uvek dešava kod velikih projekata. Mi smo pre početka posla na tunelu Stambulčić napravili studiju, uradili smo geološka istraživanja, ali tek kada počnete se iskopom vidite šta je tu zapravo”, rekao je Lazendić. Međutim, nije naveo šta su to neočekivano i iznenađujuće pronašli kada su počeli sa iskopom za gradnju tunela ako je već prethodno napravljena studija i urađena su geološka istraživanja.

Gradnja ovog tunela počela je još 1990. kada je urađen ulazno-izlazni portal. Radovi su prekinuti 1992. Projekat za tunel Stambulčić uradio je pre rata Projektni zavod „Traser” Sarajevo po čijoj dokumentaciji je i nastavljena gradnja. Dužina tunela je nešto više od kilometra. Vlada RS je prošle godine iz Razvojnog programa odobrila deset miliona KM za radove, a „Putevi RS” sklopili su krajem novembra 2008. ugovor sa „Niskogradnjom” Laktaši o izvođenju radova. Polovinom maja ove godine radovi su započeti, a rok za završetak je 270 kalendarskih dana. Međutim, od početka izvođenja radova prošlo je više od 450 dana.

Iz kredita u kredit

Vlada RS je inače odobrila “Putevima RS” da od banaka pozajme ukupno 75 miliona KM za nekoliko projekata. Za “neugovorene neophodne radove” za završetak regionalnog puta Lukavica-Pale predviđeno je dodatnih 6,5 miliona KM. Za treću po redu u nekoliko godina rekonstrukciju puta Banjaluka-Gradiška, od Prijedorske petlje do Klašnica, predviđeno je 35 miliona KM.

(www.palelive.com / Blic online / foto: tunel Stambulčić)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare