Za troje malih Rajića 1.500 KM i pokloni

0

Direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović uručio je danas novčanu podršku od 1.500 KM i poklone za bebe porodici Rajić sa Pala koja je 10. juna dobila trojke.

Jović je rekao Srni da se pod motom „Srećna djeca – srećni ljudi“ ove godine obilježava „Dječija nedjelja“ koja je posvećena ukazivanju na potrebe djece i mladih i njihova prava u porodici, lokalnoj zajednici i društvu, kao i na pravilno psihofizičko odrastanje.

On je naveo da je Fond za „Dječiju nedjelju“ ove godine izdvojio oko 80.000 KM, za podršku porodicama sa troje djece, djeci bez roditeljskog staranja, djeci koja su u ratu ostala bez roditelja, djeci poginulih boraca, kao i za podršku institucijama koje vode računa o djeci bez roditeljskog staranja i sa posebnim potrebama.

Jović je naglasio da Javni fond za dječiju zaštitu prioritet daje djeci iz socijalno ugroženih kategorija, djeci ometenoj u razvoju, djeci osujećenoj određenim zdravstvenim i drugim porodičnim prilikama.

„U Republici Srpskoj pravo na dječiji dodatak ostvaruje 22.615 porodica ili 31.645 djece, od toga 5.346 djece sa određenim posebnim potrebama, djece koja nemaju roditeljske staranje“, naveo je Jović.

Prema njegovim riječima, ovo pravo je socijalno-zaštitnog karaktera, ali jednim dijelom i pronatalitetnog karaktera, s obzirom na to da pravo na dječiji dodatak za treće dijete iznosi 70 KM, a za drugo dijete 35 KM.

Jović je naglasio da je jedno od prava u Fondu kada je riječ o podršci natalitetu i pravo na opremu novorođenčeta, te svako dijete kada se rodi, bez obzira na materijalno stanje porodice, ima pravo na jednokratnu pomoć od 250 KM, a bitno je samo da jedan roditelj ima prebivalište u Republici Srpskoj.

On je naveo da je u Republici Srpskoj u prošloj godini rođeno oko 9.000 beba, ali je umrlo oko 14.000 ljudi, i oko 5.000 je više umrlih nego rođenih, te društvo ubuduće mora preduzeti određene mjere da bi se povećao natalitet.

„Jedna od bitnih mjera koju Vlada Republike Srpske provodi od 2006. godine je da posredstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta obezbjeđuje određeni grant sredstava kojim se daje jednokratna pomoć za trećerođeno dijete od 600 KM i četvororođeno od 450 KM“, rekao je Jović.

Kada je riječ o bolovanju porodilja, Jović kaže da Fond refundira obaveze zaposlenim sa 100 odsto prosječne plate, a nezaposlenim za prvo troje djece obezbjeđuje materinski dodatak od 70 KM mjesečno, koji traje godinu dana.

On je rekao da Fond za dječiju zaštitu Republike Srpske sve obaveze izmiruje redovno.

Dijana i Zoran Rajić, roditelji tromjesečnih beba Nađe, Gorana i Bogdana, ističu da im ova pomoć mnogo znači, te da će im omogućiti da nabave pelene za bebe za nekoliko mjeseci.

Rajićeva je dodala da im je jednokratnu pomoć dodijelila i opština Pale, a da su im iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske rekli da će im pokloniti kolica za trojke.

Ona je navela da je sada na porodiljskom bolovanju i da joj u svemu pomaže muž koji trenutno nije zaposlen. „Važno je da bebe napreduju i da smo srećna porodica“, kaže Rajićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare