Za tri mjeseca 311 oboljelih od zaušnjaka

0

U Palama je od jula registrovano 311 oboljelih od zaušnjaka, od kojih je 18 imalo komplikacije, a dvoje je hospitalizovano, rekla je vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Pale Mlađenka Dragaš.

Broj oboljelih naglo je povećan početkom školske godine – od 87 koliko ih bilo krajem avgusta do 311, koliko ih je sada.

Informišući odbornike SO Pale o zdravstevnoj zaštiti na području opštine i epidemiji zaušnjaka, pri čemu su odbornici SNSD-a predložili i obustavu nastave u školama dok se broj oboljelih ne smanji, Dragaševa je rekla da nema mjesta panici, jer zaušnjaci nisu teška bolest i uglavnom se javljaju u epidemiji, a teško sporadično.

Ona je dodala da je najveća komplikacija kod zaušnjaka meningitis, ali da na sreću nije zabilježen nijedan takav slučaj.

Odluku o bustavi nastave donosi Ministarstvo prosvjete RS, ali Dragaševa ne vjeruje da će do toga doći.

Dragaševa je istakla da je potrebno informisati građane, naročito djecu te omladinu među kojom je najviše oboljelih, da sedam do deset dana, dok traju klinički simptomi, odleže kod kuće u izolaciji, a ne da hodaju gradom i prenose bolest.

Ona je podsjetila da su uglavnom oboljeli rođeni 1985. i 1986. godine, kao i rođeni u ratu do 1994. godine.

„Oni nisu redovno vakcinisana zbog ratnih dejstava, jer prva revakcinacija ide u 13 mjesecu starosne dobi, a druga prije polaska u prvi razred“, rekla je ona i dodala da nema mjesta panici jer ovo nisu alarmantni brojevi.

Dragaševa je naglasila da od zaušnjaka mogu oboljeti i vakcinisana djeca, mada vrlo rijetko, ali su kod njih klinički simptomi blaži i čak prođu bez temperature i sa blagim otokom u predjelu pljuvačne žlijezde.

Prema njenim riječima, epidemija je proglašena i u ostalim opštinama na teritoriji grada Istočno Sarajevo, ali u manjem obimu nego u Palama.

Odgovarajući na pitanja odbornika, Dragaševa je istakla da će tkom predstojeće zimske turističke sezone na Jahorini biti organizovana zdravstvena zaštita kako bi gosti imali potpunu uslugu.

Ona je naglasila da je već obavila niz sastanaka i da lokalna zajednica u saradnji sa Domom zdravlja treba da riješi to pitanje.

Dragaševa je izrazila nadu da će iduće godine u Domu zdravlja u Palama početi sa radom centar za mentalno zdravlje, jer imaju potrebnog doktora i prostor.

Na današnjoj sjednici razmatrana je i informacija o stanju u oblasti informisanja i ulozi elektronskih medija na području opštine.Odbornici Pokreta za naš grad Pale su istakli da nisu zadovoljni informacijom jer nije obuhvatila sve medije, posebno „Fokus“ i Novinsku agenciju RS koji redovno i kvalitetno informišu o svim dešavanjima na području opštine.

Sjednici SO prisustvovali su i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Boško Tomić i i delegat u Vijeću naroda RS Miodrag Kovačević.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=tRyM7DJ0rJw}


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments