Za šest odsto manje krivičnih djela

0

Na području koje pokriva Policijska uprava Istočno sarajevo za devet mjeseci registrovano 385 krivičnih djela, što je za 5,87 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, rekao je danas načelnik Uprave Srpko Kosorić.

On je na konferenciji za novinare na Palama izjavio da je podnesen 331 izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i prijavljeno 347 lica, od kojih 94 povratnika i 14 maloljetnika.

Prema njegovim riječima, u posmatranom periodu od ukupnog broja krivičnih djela njih 167 bilo je po nepoznatom počiniocu, a od toga 157 iz oblasti opšteg kriminaliteta, pet iz oblasti Krivičnog zakona BiH, četiri protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i jedno djelo privrednog kriminaliteta.

Rasvijetljenost krivičnih djela na području koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo za devet mjeseci iznosi 61,71 odsto, a ukupna rasvetljenost je 82,85 odsto.

„Bezbjednosna situacija na području koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo tokom devet mjeseci ove godine bila je na zadovoljavajućem nivou“, rekao je Kosorić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Nebojša Popović naveo je da se najviše krivičnih djela odnosi na oblast opšteg kriminaliteta – 296 ili 76,8 odsto, zatim 44 krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, 27 iz bezbjednosti saobraćaja, te devet krivičnih djela u vezi sa upotrebom opojnih droga i devet iz Krivičnog zakona BiH.

Kada je riječ o krivičnim djelima iz oblasti opšteg kriminaliteta, Popović kaže da je nadležnim tužilaštvima podneseno 266 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 265 lica.

Popović je rekao da su od krivičnih djela sa najvećim stepenom društvene opasnosti registrovana dva krivična djela ubistva na području Pala i u Istočnom Novom Sarajevu, te jedno ubistvo iz nehata na području Rogatice.

On je dodao da su sva ta krivična djela rasvijetljena, kao i osam krivičnih djela iz ranijeg perioda, i to tri razbojništva iz 2010. godine, te dva krivična djela iz 2013. godine.

„Iz oblasti privrednog kriminaliteta na našem području evidentirana su 44 krivična djela, a nadležnom tužilaštvu podnesena su 24 izvještaja protiv 36 lica“, rekao je on i napomenuo da ukupna pričinjena materijalna šteta u izvršenju ovih krivičnih djela iznosi 1,64 miliona KM.

Govoreći o krivičnim djelima zloupotrebe opojnih droga, Popović je naveo da je za devet mjeseci registrovano devet krivičnih djela za koje je tužilaštvu podneseno devet izvještaja protiv 13 lica.

Ukupna količina oduzete droge je 13,8 kilograma marihuane, 78 grama heroina, 15 grama kokaina, te 14 grama spida.

U posmatranom periodu, kako je rekao, podneseno je sedam izvještaja protiv deset lica osumnjičenih za krivična djela iz Krivičnog zakona BiH, među kojima su tri krivična djela iz oblasti ratnih zločina počinjenih na području Kiseljaka, Busovače i Foče od 1992. do 1993. godine.

On je rekao da je na području koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo registrovano i 19 samoubistava, koja su počinili 15 muškaraca i četiri žene.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Branimir Šehovac naveo je da je za devet mjeseci u odnosu na isti period prošle godine registrovano 14 odsto manje krivičnih djela narušavanja javnog reda i mira.

Govoreći o bezbjednosti u saobraćaju, Šehovac je napomenuo da je za devet mjeseci evidentirano 688 saobraćajnih nezgoda, što je za sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

„U ovom periodu evidentirali smo četiri saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima, dok je prošle godine bilo šest smrtno stradalih. Registrovano je ukupno 19.864 prekršaja u saobraćaju, što je više za 4,5 odsto, jer je u uporednom periodu bilo evidentirano 19.000 prekšaja“, rekao je Šehovac.

Prema njegovim riječima, na području Uprave za devet mjeseci evidentirano je 46 slučajeva nasilja u porodici, što je oko 35 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare