Za sanaciju Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području potrebno 1.338.187 KM

0

SOKOLAC – Nakon što su aktivnosti na revitalizaciji Centra za unaprđenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko planinskom području na Majdanima kod Sokoca na kratko usporene zbog rješavanja ranijih propusta u postupku stečaja, inicijatori ideje o njegovom vraćanju u funkciju preduzimaju nove korake.

Svjetska organizacija za ishranu (FAO) zatražila je ovih dana od Ministarstva trgovine i ekonomskih poslova BiH, da im dostave Predmjer i predračun građevinskih i građevinsko-zanatskih radova, mašina, mehanizacije i potrebne opreme neophodne za revitalizaciju Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko-planinskom području Sokolac. Zahtjev je proslijeđen načelniku opštine Sokolac, a prvi čovjek ove lokalne zajednice povjerio je taj zadatak Odjeljenju za prostorno uređenje.

To je urađeno u veoma kratkom roku, stručno i kvalitetno i zaista načelnik ovog odjeljenja inženjer Milomir Rajić, zaslužuje sve pohvale za taj rad, kaže profesor doktor Grujo Bjeković, redovni profesor Univerziteta Istočno Sarajevo, koji je od početka uključen u pripremu i realizaciju ovog projekta.

Informacija je dostavljena rektoratu Univerziteta Istočno Sarajevo, gdje je odgovarajuća služba prevela dokument na engleski jezik i dostavila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Prema riječima profesora Bjekovića, resorni ministar Stevo Mirjanić je podržao traženi materijal i proslijedio Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U ovom Ministarstvu su zadovoljni pripremljenim materijalom, ali ne i stanjem u Centru za unapređenje poljoprivrede na Majdanima kod Sokoca, s obzirom da Predmjer i predračun građevinskih i građevinsko-zanatskih radova pokazuju da je objekat u velikoj mjeri oštećen, a oprema i instalacija, uglavnom uništeni, u veoma kratkom roku. Zabrinjava podatak da je struka utvrdila da je za sanaciju i opremanje ovog objekta potrebno ukupno 1.338.187 KM, što je značajno ulaganje i za FAO, organizaciju koja je početkom 80-tih godina, uložila značajna sredstva za izgradnju ovog Centra, saznaje info radio Sokolac.

Prema predračunu koji su uradili opštinski urbanisti u Sokocu za sanaciju objekta; pred-ulaza sa portirnicom, sanitarnih čvorova i kuhinje, te kancelarijskih prostora i učionica, potrebno je uložiti više od 76.236 KM, za sanaciju Laboratorije površine 180 metara kvadratnih potrebno je 11.000 KM, za sanaciju velikih, malih i uvoznih staklenika ukupne površine 630 metara kvadratnih potrebno je više od 88. 440 maraka, za mrežanike ukupne površine 480 metara kvadratnih više od 47.124, a za skladište za krompir 41.900 KM.

Čišćenje i sanacija hangara za mehanizaciju koštaće 6.710 maraka, kotlovnice 9.280 maraka, a vanjsko uređenje Centra za poljoprivredu 56.055 KM, stoji u Predmjeru i predračunu građevinskih i građevinsko-zanatskih radova, sačinjenog na osnovu projektno-tehničke dokumentacije i uvida na objektu.

Sudeći po ovom dokumentu za sanaciju objekta i opremanje Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na Majdanima kod Sokoca biće potrebno ukupno 1.338.187 KM, od čega 393.991 KM za građevinske i građevinsko zanatske radove, za mašinske instalacije, koje podrazumijevaju grijanje i ventilaciju 341.296 KM, a za opremu 602.900 KM.

Ostaje nada da će FAO i pored svega i ovaj put materijalno podržati Centar za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko-planinskim područjima, te da će obezbijediti sredstva za njegovu revitalizaciju. Takođe vjerujemo, da će odgovorni na nivou opštine i resornih ministarstava zatražiti odgovornost za zatečeno stanje u Centru na Majdanima od donedavnih rukovodnih struktura, ali i svih zaposlenih radnika, cijene u Timu koji radi na pripremi projekta revitalizacije Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planiskom području Sokolac.

Prof. dr Stevan Trbojević, prorektor za nauku, razvoj i istraživanje na Univerzitetu Istočno Sarajevo uključen je u proces revitalizacije ovog Centra i cijeni da je projekat veoma bitan, kako za razvoj poljoprivrede na nekoliko regija, tako i za funkcionisanje, razvoj i unapređenje istraživanja i stručnog usavršavanja na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Revitalizacija Centra za poljoprivredu, ima posebnu ulogu u unapređenju poljoprivrede kao razvojne šanse RS, proizvodnji sjemena autohtonih i drugih kultura, krompira i sitnih sjemena, tim prije što za sada ne postoji sličan centar u širem okruženju.

Njegova uloga će, između ostalog biti i edukacija poljoprivrednih proizvođača, a ono što posebno treba podržati je da Centar na Majdanima kod Sokoca postane i ostane nastavno naučna baza za studente poljoprivrednih i fakulteta srodnih djelatnosti za Srpsku i susjedne republike, tako što bi svojim funkcionisanjem omogućio održivost, a potom i stvorio uslove da preraste u Institut.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare