Za restauraciju mosta na Žepi 62.600 dolara

0

ROGATICA – Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH saopštila je da je Fond američkih ambasadora za zaštitu kulturnog nasljeđa dodijelio 62.600 američkih dolara za restauraciju Mosta na Žepi na području opštine Rogatica.Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je istorijski spomenik Most na rijeci Žepi proglasila nacionalnim spomenikom BiH u januaru 2005. godine.


Tokom ove i naredne godine Komisija će na Mostu provesti radove čišćenja dobra od samoniklog rastinja, izrade detaljnog snimka postojećeg stanja, izrade projekta restauracije i izvođenje urgentnih restauratorsko-konzervatorskih radova.

U okviru redovne saradnje sa Kancelarijom za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH, Komisija je podnijela prijedlog projekta za restauraciju Mosta na Žepi, urađen u skladu sa zahtjevanom metodologijom.

Fond američkih ambasadora za zaštitu kulturnog nasljeđa osnovan je 2000. godine. Sredstva iz Fonda su namijenjena očuvanju kulturnih krajolika, graditeljskih cjelina, spomenika, muzejskih kolekcija, dokumentovanje ugroženih tradicionalnih zanata, raznih formi tradicionalnih izraza i drugih projekata.

Fond je do danas finansirao više od 700 projekata u oblasti zaštite nasljeđa u više od 120 zemalja svijeta, izdvajajući više od 36 miliona američkih dolara za njihovu implementaciju.

Pretpostavlja se da je Most na Žepi izgrađen neposredno nakon gradnje Ćuprije na Drini u Višegradu, kao i da ga je sagradio učenik graditelja mosta u Višegradu Mimara Sinana. /kraj/ljč/sak

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare