Za razvoj poljoprivrede i preduzetništva 150.000 KM podsticaja

0

Opština Pale raspisala je javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava iz oblasti poljoprivrede i preduzetništva, ukupne vrijednosti 150.000 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Ikonić rekao je Srni da drugu godinu lokalna zajednica realizuje projekte podrške poljoprivrednicima i privrednicima, te da riječ o sredstvima planiranim iz budžeta – za oblasti poljoprivrede 50.000 KM i preduzetništva 100.000 KM.

„Kada je riječ o podsticajima za poljoprivredu, realizovaće se kroz podsticanje nabavke poljoprivredne mehanizacije i poljoprivrednih priključaka i opreme za poljoprivredu. Za poljoprivrednu mehanizaciju planirano je oko 30.000 KM, a za poljoprivredne priključke 20.000 KM“, naveo je Ikonić.

Ikonić je istakao da pravo prijave imaju svi zainteresovani poljoprivrednici, poljoprovredna gazdinstva koja imaju registrovanu djelatnost i koja imaju potrebu za modernizacijom svojih priključaka ili za kupovinom novih.

Prema njegovim riječima, potrebno je da korisnik podsticaja ima prebivalište na području opštine Pale, svoje zemljište ili ugovor o zakupu ili izjavu o korištenju zemljišta, a uz prijavu je neophodno dostaviti kućnu listu i potvrdu o primanju članova domaćinstva, kao i potvrdu sa evidencije biroa za zapošljavanje.

„To će biti i osnovni kriterijum što se tiče odabira krajnih korisnika, a prednost, svakako, imaju porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci. Mi imamo taj okvirni budžet i biće nam drago da svi zainteresovani dobiju sredstva“, istakao je Ikonić.

On je pojasnio da će raspodjela podsticajnih sredstava za razvoj preduzetništva biti kroz dvije podmjere, koje se odnose na nabavku osnovnih sredstava, adaptaciju poslovnih prostora, nabavku obrtnih sredstava u iznosu od 60.000 KM.

Ikonić je naveo da je druga podmjera za podsticanje mladih ljudi i mladih bračnih parova za otpočinjanje ili unapređenje biznisa 40.000 KM i da je za podsticaj u oblasti preduzetništva najvažnije da korisnik koji aplicira ima registrovanu djelatnost koju obavlja na području opštine Pale.

„Pravo prijave imaju zanatsko-uslužne radnje, gdje se stvara dodatna vrijednost. To će nam biti akcenat ove godine da podržimo takav vid djelatnosti, pogotovo iz razloga što su oni pogođeni virusom korona“, poručio je Ikonić.

On je naglasio da korisnici, poljoprivrednici i preduzetnici, koji su ostvarili pravo na korištenje podsticajnih sredstava u prošloj godini, nemaju pravo na korištenje podsticajnih sredstava u ovoj.

Ikonić je istakao da se obrazac zahtjeva za odobravanje podsticaja može preuzeti u kancelariji Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale, gdje se mogu dobiti i dodatne informacije u vezi sa potrebnom dokumentacijom i programom, kao i putem broja telefona 057/223-004.

Javni konkurs objavljen je u „Glasu Srpske“, na oglasnoj tabli opštine Pale i na zvaničnoj internet stranici opštine – www.pale.rs.ba.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare