Za pronatalitetnu politiku 40 odsto više novca nego lani

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je danas da je opština u budžetu za ovu godinu za provođenje pronatalitetne politike izdvojila 100.000 KM za tri segmenta.

On je naveo da je 50.000 KM namijenjeno za pomoć pri rođenju djeteta, 20.000 KM za vantjelesnu oplodnju, a 30.000 KM za finansiranje porodica sa četvoro i više djece.

Jugović je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program „Mjere pronatalitetne politike opštine Pale za 2020. godinu“, rekao da su navedena sredstva ostvarena zahvaljujući dobrom poslovanju u prethodnom periodu, te da je prošle godine za te namjene bilo predviđeno 60.000 KM.

Prema njegovim riječima, ove godine prvi put dodijeliće sredstva po rođenju djeteta za novorođenče 100 KM, za drugo 250 KM, a treće i svako naredno 500 KM.

„Drugi segment jeste sufinansiranje vantjelesne oplodnje u iznosu od 2.000 KM za one koji su iskoristili povlastice Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, dok se treći segment odnosi na finansiranje, davanje pomoći porodicama sa četvero i više djece“, naveo je Jugović.

Predsjednik Skupštine opštine Siniša Lasica rekao je da su sredstva za pronatalitetnu politiku ove godine za 40 odsto viša u odnosu na 2019. godinu.

Prema njegovim riječima, Pale su jedna od rijetkih opština gdje je Udruženje „Četiri plus“ proglašeno udruženjem od posebnog interesa i što će svako novorođeno dijete, kao i drugo, treće i naredno dobiti određena sredstva.

„To je znak da opština Pale ima osnov i želju da natalitet bude što veći na području opštine, grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske. Budućim majkama koje moraju da obavljaju vantjelesnu oplodnju izlazimo u susret jer nam želja da namijenjena sredstva budu djelotvorna s ciljem rađanja što više djece“, rekao je Lasica.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Ikonić ističe da je pravilnik za raspodjelu sredstava za podrušku pronatalitetnoj politici stupio na snagu u ovoj godini, te pozvao sve porodice koje ispunjavaju uslove da se obrate opštini i ostvare svoja prava.

Ikonić je naveo da će Pravilnik za raspodjelu sredstava biti objavljen na sajtu opštine Pale.

„Roditelji treba da dostave potvrdu o mjestu prebivališta, rodni list novorođenog djeteta i rodne listove ostale djece“, navodi Ikonić.

Navodeći da su veoma ozbiljno pristupili izradi ovog pravilnika, Ikonić kaže da su tražili podatke od Zavoda za statistiku o broju rođene djece na području opštine Pale i na osnovu tih podataka odlučili na koji način će podržati pronatalitetnu politiku.

Prema njegovim riječima, novost u ovoj godini u odnosu na prethodnu jeste da se prvi put uvodi novčana pomoć po rođenju djeteta.

Što se tiče izdvajanja za porodice „Četiri plus“, on je naveo da su uslovi da majka nije starija od 45 godina i da porodica ima najmanje dva maloljetna djeteta koji će dobijati 120 KM na mjesečnom nivou tokom godine.

Ikonić pojašnjava da su pojednostavili proceduru i da neće rapisivati javni poziv već će se porodice pojedinačno javljati i dobijati rješenja na godišnjem nivou koja će godišnje i ažirirati.

„Sve dok ispunjavaju uslove, ove porodice imaju pravo na mjesečnu podršku. Sve procedure provodiće komisija koju će imenovati načelnik opštine“, dodao je Ikonić.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare