Za pomoć Turskoj i Siriji pokrenut humanitarni broj 17023

0

SARAJEVO – Društvo Crvenog krsta BiH pokrenulo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Turske i Sirije usljed razornog zemljotresa koji je pogodio dvije zemlje i aktiviralo humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem se doniraju dvije KM.

Pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja, saopšteno je iz Crvenog krsta BiH.

U saopštenju se navodi da je društvo Crvenog krsta BiH zajedno sa svojim entitetskim organizacijama – Crvenim krstom Republike Srpske, Crvenim križem Federacije BiH, te Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH od samog početka u komunikaciji sa Predstavništvom turskog Crvenog polumjeseca u BiH, a potom i kancelarijama u Turskoj i Siriji.

„Kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostanu neiskorištene u skladištima te zbog otežanog transporta, ove dvije zemlje ističu kako je najbolje prikupljati pomoć u vidu novca, putem humanitarnog broja ili računa, koji će se onda iskoristiti lokalno prema potrebama stanovništva koje se ubrzano mijenjaju“, navedeno je u saopštenju.

Sredstva se mogu uplatiti na žiro-račun društva Crvenog krsta BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka DD Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, BiH.

Crveni krst Federacije BiH formirao je i jedinicu za brzi odgovor koja je spremna posredstvom društva Crvenog krsta BiH otputovati u misiju i pružiti podršku timovima Crvenog polumjeseca na terenu.

Riječ je o jedinici za naprednu prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, procjenu, planiranje i koordinaciju u sastavu od 12 članova, uglavnom medicinskog osoblja različitih specijalnosti.

Društvo crvenog krsta BiH poziva i druge nevladine i karitativne organizacije, kompanije i građane BiH da se pridruže ovoj zajedničkoj humanoj akciji.

Prema posljednjim saopštenim podacima, broj poginulih od zemljotresa u Turskoj porastao je na 1.498, povrijeđeno je 8.533 ljudi, a uništene su 2.834 zgrade.

Zemljotres magnitude 7,7 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je noćas Tursku, a uslijedilo je još 120 potresa.

Potres se osjetio i u Siriji, gdje je zabilježen veliki broj žrtava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare