Za pola godine više zaposlenih za 0,7 odsto

0

BANJALUKA – Ukupan broj zaposlenih u Republici Srpskoj na dan 31. mart ove iznosio je 275.358 i veći je za 0,7 odsto u odnosu na septembar prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Od ukupnog broja zaposlenih, 125.685 su žene.

Posmatrano prema obliku svojine, 81.269 zaposlenih je u poslovnim subjektima u državnoj svojini, 162.712 u subjektima koji su u privatnoj svojini, 288 u zadružnoj, te 31.089 u subjektima u mješovitoj svojini.

Prema stepenu obrazovanja, najveći broj zaposlenih, njih 111.432 je sa srednjom stručnom spremom, dok je sa visokom stručnom spremom približno 63.000 zaposlenih.

Investiciona aktivnost u prošloj godini bila je veća za 9,2 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Ostvarene investicije poslovnih subjekata čije je sjedište u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosile su 1,95 milijardi KM, dok su izvršene isplate za investicije iznosile 1,846 milijardi KM.

Najznačajniji doprinos rastu investicija u prošloj godini dala su velika ulaganja u puteve i bolnice.

Upravo zbog značajnih ulaganja u niskogradnju, područje djelatnosti javna uprava i odbrana; obavezno socijalno osiguranje zauzima najznačajnije mjesto u strukturi ostvarenih investicija prema djelatnosti investitora, sa 22,4 odsto.

Srpska je u prošloj godini realizovala i velika ulaganja u bolničke kapacitete, što je dovelo do rasta područja djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada za 132,1 odsto.

Sjetvene površine povećane za 22 odsto

BANJALUKA – U Republici Srpskoj su u ovoj godini u odnosu na prošlu povećane sjetvene površine povrća za 26 odsto, industrijskog bilja za 24 odsto i žita za 12,9 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Na ukupnom nivou, sjetvene površine u Republici Srpskoj za oko 22 odsto veće su u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci iz ankete „Godišnje istraživanje o zasijanim površinama na kraju proljećne sjetve i procjena prinosa ranih kultura“ koju je sproveo Republički zavod za statistiku.

Najznačajniju sjetvenu površinu, po pojedinačnim kulturama ima kukuruz i njegova sjetvena površina je za oko 20 odsto veća u odnosu na prošlu godin.

I ostale najznačajnije kulture imaju trend rasta u odnosu na prethodnu godinu.

Anketa je sprovedena od 25. maja do 14. juna, sa stanjem usjeva na dan 25. maj.

Na osnovu rezultata ankete, objavljeni su podaci o sjetvenoj površini po pojedinim grupama usjeva, kao i pojedinim najznačajnijim usjevima na nivou Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

 

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare