Za podsticaj razvoja 102.000 KM

0

Opština Pale raspisala je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podsticaj razvoja, za šta je u budžetu za ovu godinu planirano 102.000 KM. Predsjednik Skupštine opštine Pale Miroslav Brčkalo rekao je Srni da su ova sredstva prvenstveno namijenjena za podsticaj poljoprivrede, prije svega, stočnog fonda, a na javni poziv se mogu prijaviti sva lica koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

On je rekao da je za razvoj stočarstva i pčelarstva planirano oko 28.000 KM,za subvencije za otkup mlijeka oko 16.000 KM, kao i 5.000 KM za nabavku poljoprivredne mehanizacije, profesionalnih plastenika, za podizanje zasada voća i za proljetnu sjetvu.

Brčkalo je dodao da je za zapošljavanje i prekvalifikaciju radnika u tekstilnoj industriji, koja se nalazi u najtežoj situaciji, izdvojeno 12.000 KM.

„Odlučili smo da pomognemo prekvalifikaciju radnika, jer imamo obećanja da će na ovaj način biti zaposleno tridesetak radnika u ovoj industriji“, rekao je Brčkalo.

Prema njegovim riječima, opština će bespovratnim finansijskim sredstvima pomoći i zapošljavanje invalida.

On je dodao da će ovo pravo ostvariti poslovni subjekti koji zapošljavaju najmanje četiri invalidna lica.

Brčkalo je naglasio da je za podsticaj za razvoj omladinskog turizma planirano 5.000 KM, a izdvojiće i bespovratna sredstva za podršku udruženjima-zadrugama poljoprivrednika.

On je naglasio da je rok za podnošenje zahtjeva 30. april i pozvao sve zaintersovane da se prijave.

„Komisija će prednost u dodjeli sredstava namijenjenih za razvoj poljoprivrede dati poljoprivrednim gazdinstvima iz ruralnih područja, koja će realizacijom ovih sredstava ostvariti veću poljoprivrednu proizvodnju, koja do sada nisu koristila podsticaj za koji apliciraju, kojima je ovo osnovna djelatnost i koji imaju veći broj članova porodice“, istakao je Brčkalo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare