Za podsticaj privrede 102,000 KM

0

Opština Pale predvidjela je ove godine u budžetu 102.000 KM za podsticaj privrede na području opštine, rekao je Srni načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Miloš Jovanović.

Jovanović je istakao da je za subvencije za otkup mlijeka planirano 20.000 KM, jer na području opštine ima jedna veća farma od 20 krava i više manjih farmi sa pet do šest krava.

On je naglasio da će svi proizvođači mlijeka biti subvencionisani ako imaju urednu dokumentaciju da je od njih vršen otkup mlijeka.

Jovanović je naglasio da je za projekte gradske razvojne agencije planirano 10.000 KM, projekat izgradnje nedostajućih turističkih sadržaja 13.000 KM i za projekat izgradnje kapaciteta za prikupljanje i preradu papirnog otpada 13.000 KM.

Prema njegovim riječima, već ima prijavljenih kandidata koji nude projekte prikupljanja, baliranja i odvoza papira u fabrike, odnosno aktivnosti koje do sada nisu postojale u ovoj opštini.

Jovanović je rekao da su predviđena i bespovratna sredstva za nabavku deset profesionalnih plastenika u iznosu od 7.000 KM, bespovratna sredstva za vještačko osjemenjivanje krava 2.000 KM, bespovratna sredstva za nabavku sadnica voća 6.000 KM, kao i za nabavku lijekova za pčele 6.000 KM.

On je istakao da su planirana i bespovratna sredstva od 3.000 KM za deficitarne zanate, odnosno za nabavku opreme, kao i bespovratna sredstva za adaptaciju objekata za priplodne svinje 3.000 KM i za vanredne potrebe i pomoć u slučaju štete 3.000 KM.

Jovanović je dodao da je od 102.000 KM planirano da se izdvoji oko 13.900 KM za sufinansiranje kamata na poljoprivredne kredite i oko 2.000 KM za sufinansiranje regresiranih kamata na kredite za razvoj malih i srednjih preduzeća.

On je istakao da je za ove projekte raspisan javni poziv, da već stižu prijave, te da će komisija nakon provjere da li aplikanti ispunjavaju uslove dodijeliti sredstva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare